Изображение 218

За ініціативи ФПУ та сприяння Єврокомісії у рамках залучення Інструменту технічної допомоги та обміну інформацією (TAIEX) у Києві проходить міжнародний семінар на тему: «Методологія визначення прожиткового мінімуму».

30 травня з привітальним словом до його учасників звернувся заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко.

Він подякував співорганізаторам заходу та зазначив, що удосконалення розрахунку прожиткового мінімуму на сьогодні – є надзвичайно важливою проблемою для Україні. Адже вся система соціального захисту: розмір мінімальної зарплати, мінімальні пенсії, а також державна соціальна допомога, субсидії базуються на прожитковому мінімумі.

Изображение 210

В Україні закон про прожитковий мінімум діє з 2000 року, проте діюча методологія розрахунку прожиткового мінімуму надзвичайного складна, трудомістка та суб’єктивна. Це призвело до того, що складові прожиткового мінімуму, набори продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг не оновлювались протягом останніх 16 років. Однак навіть вже оновлені набори товарів і продуктів при розрахунку прожиткового мінімуму в цьому році не враховуються. Так, за даними Мінсоцполітики, розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розрахований відповідно до законодавства, становить 3672 грн., а Держбюджетом цей показник затверджений у розмірі - 1600 грн., що у 2,5 рази нижче за межу бідності, визначеною ООН – в 5 доларів США на добу. Відповідно 60% українців проживають за межею бідності, при цьому бідним є кожен 5-й працюючий українець.

Володимир Саєнко наголосив, що підписавши Угоду про асоціацію з ЄС та ратифікувавши Конвенцію МОП про основні цілі та норми соціальної політики, Україна взяла курс на європейські стандарти життя, тож потреба термінового перегляду принципів його визначення для нас надважлива.

Изображение 205

На завершення він висловив сподівання, що семінар надасть поштовх для пере завантаження роботи соціальних партнерів з розробки законодавчих змін з урахуванням кращих європейських практик та побажав усім плідної праці.

У семінарі взяли участь керівники членських організацій ФПУ – голови територіальних профоб’єднань та всеукраїнських профспілок. З доповідями виступили представники Міністерства соціальної політики України, експерти з Ірландії, Польщі, Угорщині, вчені з Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України.

З актуальних проблем визначення та застосування прожиткового мінімуму в Україні виступила керівник департаменту захисту соціально-економічних прав ФПУ Людмила Остапенко.

У підсумку роботи після ознайомлення сторін соціального діалогу з передовою практикою розрахунку прожиткового мінімуму у державах-членах ЄС будуть розроблені рекомендації щодо вдосконалення методології розрахунку та застосування прожиткового мінімуму в Україні.

Изображение 247

Изображение 257