Щоквартальний індекс: блюдо додало у вартості через експортерів і затяжне міжсезоння

 

66 main new.1499348866

 

 

Всеукраїнське надбання – червоний борщ – знову подорожчав. З квітня по червень ціна на трилітрову каструлю страви збільшилася майже на 20%, при цьому тільки за останній місяць вартість її зросла ще на 3,65%. Про це свідчать результати щоквартальних підрахунків Індексу борщу, зроблені спеціально для "Сегодня" експертами Української аграрної конфедерації (УАК).

 

jpg 07

ВИННІ ОВОЧІ. Якщо в першому кварталі цього року каструля борщу коштувала 43,5 грн, то середня ціна в період з квітня по червень склала 52,1 грн. Станом же на 30 червня вартість трьох літрів борщу і зовсім підскочила до 54 грн. "Всьому виною, в першу чергу, овочі, які, незважаючи ні на що, продовжували дорожчати всю другу половину весни. У цьому році досить складна ситуація склалася на плодоовочевому ринку – дефіцит продукції, погані погодні умови і тривале міжсезоння зіграли свою роль, і привели ні до очікуваного зниження цін, а навпаки – до стрімкого зростання. Крім того, варто відзначити пожвавлення в експорті, зокрема картоплі – це теж утримує ціни від зниження", – розповів нам аналітик УАК Дмитро Дейна. Він також додав, що якщо в першому і другому кварталі (див. інфографіку) найдорожчим інгредієнтом в рецепті борщу були помідори (38,3 грн/кг або 7,64 грн на три літри борщу), то в кінці червня пальма першості перейшла до капусті. Сьогодні на білокачанну припадає 12% від вартості страви, або 6,7 грн (16,86 грн/кг). Втім, за останню декаду червня ціни на овочі все-таки пішли вниз. Дейна пов'язує це зі зростанням пропозиції. "Картопля в середньому подешевшав на 17,9% (до 10,04 грн/кг), морква – на 11,4% (до 14,27 грн/кг), буряк – на 16,6% (до 9,15 грн/кг), цибулю – на 16,9% (до 11,11 грн/кг). Тільки ціна на капусту залишилася практично на тому ж рівні (+2,4%; 16,86 грн/кг), хоча на тлі зростання попередніх тижнів (+74% за 20 днів) це виглядає досить оптимістично", – резюмує Дейна. При цьому експерта турбує найдорожчий інгредієнт в рецепті борщу – свинина (97,11 грн/кг), яка поки дешевшати не збирається.

ПРОГНОЗ. "Поточна ситуація в свинарстві не розташовує до зниження ціни. Скорочення поголів'я, зростання вартості виробництва і невщухаючий африканська чума свиней – все це продовжує штовхати ціни вгору", – вважає Дейна. По овочах прогноз експерта більш оптимістичний – в подальшому варто очікувати продовження падіння цін, нехай і не дуже різкого і тривалого. "Швидше за все, зниження цін протримається ще близько двох-трьох тижнів, а потім поступово стабілізується", – пояснює Дейна. Глава Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко вважає, що африканська чума, навпаки, допоможе в короткостроковій перспективі знизити ціну на свинину гривень на 10. Така ситуація пов'язана з тим, що потерпілі фермери все одно будуть намагатися продати м'ясо, знижуючи ціну: "А ось борщовий набір овочів буде знижуватися в ціні аж до вересня. Далі – хоч роби ставки, тому що з року в рік ціни на початку осені поводяться непередбачувано".

за матеріалами  Сегодня.ua