1413949

 

За словами Міністра соціальної політики Андрія Реви, приблизно 40 відсотків української економіки знаходиться в тіні, а тому стандартні для розвинутих країн рецепти вирішення економічних проблем не є дієвими. Натомість, детінізація на сьогоднішньому етапі дасть грошей більше, ніж результати економічного зростання.

 

«Цей факт був доведений Урядом у 2017 році. Весь фонд оплати праці в 2016 році становив 584 мільярди гривень, і Міністерством економічного розвитку прогнозувалося його зростання на 82 мільярди. Але, Мінсоцполітики заявило про заниженість цієї цифри, та спрогнозувало можливість зростання фонду на плюс 212 мільярдів. По факту фонд оплати праці у 2017 році становив 796 мільярдів гривень. При 2,5 відсотках економічного зростання ми отримали 212 мільярдів гривень до бюджету – звідки ці гроші? Відповідь дуже проста – ці гроші прийшли з тіньової економіки, внаслідок підвищення мінімальної зарплати вдвічі», - пояснив Міністр.

 

Андрій Рева наголосив на тому, що з цього факту потрібно робити практичні висновки: «Скажімо, якщо сьогодні за перший квартал недоотримано 6 мільярдів гривень надходжень, а Міністерство фінансів каже, що грошей немає, то їх ніколи й не буде, якщо мінімальні зарплати не підвищити».

 

Міністр також розповів яким саме чином збільшення мінімальних зарплат та відповідних рішень Мінсоцполітики, здатне призвести до детінізації економіки і ринку праці, та, як наслідок, до зростання пенсій та соціального захисту.

 

«Є приклад одного конкретного підприємства, зі штатом 900 працівників: 5 чоловік на цьому підприємстві отримують зарплату по 5 мільйонів гривень, а решта 895 працівників отримують зарплату 3723 гривні. Це при тому, що знайти працівника на таку зарплату сьогодні дуже складно, а тут майже 900 людей працюють за 3723 гривні. Щодо  системи ухилення від сплати податків та зборів, то в ній  відбувається наступне: отримуючи 5 мільйонів гривень зарплати людина сплачує 19,5 відсотків зборів, а ЄСВ, який має йти пенсіонерам, сплачує не з 5 мільйонів, а з 55 тисяч гривень. Заплатив 8 тисяч гривень ЄСВ, а решта залишається у нього, та йде зарплатами в конвертах працівникам, які офіційно отримують мінімальну зарплату. А потім ці люди, які працюють за зарплату в конвертах, з одного боку, отримують маленьку пенсію розраховану від мінімальної зарплати, а з іншого, субсидію, за рахунок платників податків. Тому, після підняття мінімальної зарплати сплата ЄСВ буде відбуватися не з 3723 гривень, а з 4100; а якщо ЄСВ буде розраховуватися з усієї суми зарплати, то платитиме внесок з усіх 5 мільйонів, і ця схема вже не працюватиме», - пояснив Міністр соціальної політики.

 

Разом з тим, сьогодні існує потужне політичне лобі, яке, прикриваючись гаслами щодо захисту ринкових правил економіки, насправді ж відстоює інтереси тіньовиків, знищуючи таким чином і економіку, і право людей на гідне майбутнє.

 

«Ми повинні наступати на тіньову економіку, і не слухати тих, хто захищає тіньовиків. У тіньової економіки існує колосальне лобі, яке використовує гасла на кшталт “бізнес гине” і “всі побіжуть в тінь” – так вони вже сьогодні в тіні! І, якщо ми хочемо щоби люди були захищені, щоби вони не були залежними від, по суті, рабовласників не бажаючих сплачувати працівникам заробітну плату “по-білому”, тоді ми повинні боротися з тіньовиками, і не боятися цієї  критики», - резюмував Андрій Рева.

 

За повідомленням Прес-служби Мінсоцполітики