співпраця 4

 

 

18 квітня 2018 року відбулася робоча зустріч Голови Федерації профспілок України Осового Г.В. із заступником Міністра юстиції України Глущенко С.В. щодо співпраці профспілок та Мін’юсту у сфері погашення заборгованості з виплати заробітної плати. У зустрічі взяли участь заступники Голови ФПУ Шубін О.О. та Драп’ятий Є.М., керівник департаменту з питань бюджету та оплати праці Остапенко Л.В., заступник керівника департаменту – заступник головного правового інспектора праці Сидоряк І.Г., головний спеціаліст департаменту з питань бюджету та оплати праці Живолуп І.В.

На початку зустрічі заступник Міністра юстиції України Глущенко С.В. поінформувала учасників, що починаючи з 2 квітня ц.р. Міністерством юстиції ведеться активна робота щодо ліквідації заборгованості по заробітній платі та інших виплатах, пов’язаних з трудовими правовідносинами. Зокрема, для цього було створено регіональні штаби, а у найбільш проблемних регіонах України розпочали свою роботу мобільні групи з ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати, за два тижні  роботи яких стягнуто 38,7 млн. грн. на користь 2638 працівників.

Крім того, Глущенко С.В. наголосила, що, у разі виникнення проблем щодо виконання судових рішень, громадяни можуть самостійно звертатися до регіональних штабів задля забезпечення повернення їм зарплатних боргів.

 

Голова ФПУ Осовий Г.В. розповів про дії профспілок щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати, зокрема вступ у колективні трудові спори (конфлікти), проведення правозахисної роботи, підготовка законопроектів тощо. Разом з тим, учасниками були обговорені проблемні питання, які виникають внаслідок затримки виплати заробітної плати, та можливі дії сторін, спрямовані на попередження утворення та накопичення зарплатної заборгованості, а також шляхи їх законодавчого та практичного врегулювання.

 

За результатами зустрічі досягнуто домовленості про співпрацю Федерації профспілок України та Міністерства юстиції України з питань, які належать до компетенції організацій, зокрема щодо забезпечення виконання судових рішень про погашення заборгованості з виплати заробітної плати, а також мінімізації негативних наслідків порушення строків її виплати. Серед можливих механізмів співпраці були визначені наступні:

- участь представників профспілок у роботі регіональних штабів та мобільних груп з ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати;

- надання правової допомоги членам профспілок;

- проведення правороз’яснювальної роботи, зокрема в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО ​!», який реалізується Мінюстом ( http://pravo.minjust.gov.ua/pro-nash-proekt/ );

- підготовка та просування спільних законодавчих та нормативно-правових актів тощо.

 

Департамент з питань бюджету та оплати праці апарату ФПУ