IMG 20180515 171525

15 травня 2018 року відбулася робоча зустріч Голови ФПУ Григорія Осового із заступником Міністра юстиції України Світланою Глущенко з питань подальшої співпраці з вирішення проблеми повернення працівникам заборгованості із виплати заробітної плати.

 

Заступник Міністра юстиції поінформувала, що з 2 квітня п.р., завдяки роботі регіональних штабів з координації, моніторингу та контролю за станом виконання органами Державної виконавчої служби рішень про стягнення заборгованості з виплати заробітної плати та інших виплат, пов’язаних з трудовими правовідносинами стягнуто 64,9 млн грн зарплатної заборгованості на користь 4,3 тис. працівників. Крім того, лише за останній тиждень на 1000 збільшилась кількість виконавчих документів у ДВС.

 

Довідково: з початку року органами ДВС стягнуто 160,3 млн гривень. При цьому заборгованість повністю погашена відносно 12 тисяч працівників.

 

На даний момент до ТОП-3 боржників Мін’юст відносить Харківське державне авіаційне виробниче підприємство (Харківська область) – 74 млн грн, ДП «Суднобудівний завод імені 61 Комунара» (Миколаївська область) – 30,4 млн грн та ПАТ «Футбольний клуб» «Металіст» (Харківська область) – 28,6 млн грн.

 

З повним переліком підприємств-боржників можна ознайомитися за посиланням https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

 

За результатами попередньої зустрічі, що відбулася 18 квітня п.р., ФПУ підготовлено низку пропозицій щодо співпраці, які наразі опрацьовуються у Міністерстві юстиції України та, в подальшому, будуть трансформовані в спільний план дій.

 

Голова ФПУ Григорій Осовий звернув увагу присутніх, що у червні п.р. відбудеться щорічна конференція Міжнародної організації праці, під час якої профспілки проінформують міжнародну спільноту про недостатність дій Уряду для погашення заборгованості із виплати заробітної плати, сума якої станом на 1 квітня склала 2,4 млрд грн.

 

Під час зустрічі було обговорено й інші нагальні питання двосторонньої співпраці. Так, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін закликав Мін’юст підтримати профспілкові пропозиції до плану законопроектної роботи Уряду на 2018 рік в частині розробки законопроекту щодо задоволення вимог найманих працівників внаслідок неплатоспроможності роботодавця, зокрема шляхом створення в Україні гарантійної установи.

 

На завершення, заступник Міністра юстиції Глущенко С.В. закликала профспілки долучитися до активної участі у засіданні штабу з координації, моніторингу та контролю за станом виконання органами ДВС рішень про стягнення заборгованості з виплати заробітної плати та інших виплат, пов’язаних з трудовими правовідносинами у Харківській області.

 

Під час засідання, що відбудеться 18 травня 2018 року, зокрема, буде розглянуто ситуацію із погашенням заборгованості із виплати заробітної плати на Харківському державному авіаційному виробничому підприємстві, сума заборгованості на якому, за інформацією Мінюсту, складає 74 млн грн.

 

 

IMG 20180515 171528

 

  IMG 20180515 171543

 

  IMG 20180515 171617

 

 

Департамент з питань бюджету та оплати праці