tend750-0

 

Урядовим комітетом з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності розглянуто План статистичних обстежень і робіт на 2018 рік.

 

Згідно з Планом, цього року передбачається проведення понад 200 різноманітних статистичних обстежень з метою об’єктивної оцінки стану економічного розвитку України, ситуації на ринку праці, рівня соціального захисту, соціального забезпечення населення та ін..

Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, зважаючи на те, що статистичні данні є дуже важливим інструментом оцінки виконання Генеральної Угоди, майже 100 галузевих угод і більш ніж 70 тис. колективних договорів, наголосив, що План статистичних обстежень має проходити обов’язкове погодження з СПО об’єднань профспілок, роботодавцями, чого зроблено не було.

Зважаючи на це, представник профспілок в Уряді запропонував направити проект документу на доопрацювання та відкласти ухвалення рішення з даного питання.

Зокрема, він зосередив увагу на питаннях оцінки рівня зайнятості в Україні. За існуючою практикою, Держкомстат визначає показник зайнятості, враховуючи лише кількість тих працівників, які відпрацьовують 50% і більше робочого часу, що не дає повної та об’єктивної картини. Також існує потреба у визначенні кількості працівників, які відпрацьовують повний робочий час, скільки з них зайняті частково, скільки на даний час безробітних в країні? Зрозуміло, що така ситуація з проведенням статистичних досліджень на є задовільною.

Те ж саме стосується питань заробітної плати: на переконання профспілок, увага має бути сфокусована на тому, яка частина робітників отримують зарплату на рівні мінімальної, як державної соціальної гарантії, скільки отримують менше цього показника, і тоді на основі зазначених цифр розраховується розмір середньої зарплати, як це робиться в інших країнах.

Після обговорення пропозиції профспілок членами Урядового комітету було доручено голові Держкомстату України із залученням профспілок, роботодавців, представників ЦОВВ провести окрему нараду, за підсумками якої внести необхідні зміни до Плану статистичних обстежень на 2018 рік. Другим завданням, що було поставлене, - створення експертної групи, яка разом з міжнародними фахівцями має розробити нові підходи до методології статистики в Україні з урахуванням існуючої практики та сучасних вимог.

 

***

Серед рішень, які приймалися на останньому засіданні Уряду, СПО профспілок підтримано:

- про внесення змін до переліку підприємств літакобудування, до яких запроваджуються тимчасові заходи державної підтримки;

- постанова на врегулювання проблем шахт, які мають заборгованість з оплати за електроенергію. Документом запроваджується спеціальний механізм погашення боргів для таких шахт, що покликано покращити фінансовий стан підприємств і створити більш сприятливі умови для виплати на них заробітної плати.

Також Кабінетом міністрів України було затверджено перелік підприємств великої приватизації на поточний рік.

Під час проведення цих процесів профспілки ретельно контролюватимуть все, що пов’язано з дотриманням трудових прав працюючих, а саме:

- щоб у договорах купівлі-продажу об’єктів приватизації були передбачені заходи зі збереження робочих місць;

- забезпечено продовження дії чинних колективних договорів до моменту укладення нових,

- а також дотримання прав профспілок під час проведення приватизації.

 

  Прес-центр ФПУ