bafner sezd n

23 травня 2013 року в м. Києві у Будинку профспілок відбувся 8-й Всеукраїнський з’їзд якості під девізом «Якість як національна ідея України», співорганізатором якого вже вкотре стала Федерація профспілок України.

Організаторами З’їзду виступили: Українська асоціація якості (УАЯ), УСПП, Мінекономрозвитку України та Держпідприємництва України за участю Мінагрополітики, МОЗ, Мінрегіону, Мінінфраструктури, Мінекології, ФПУ, НАНУ, ТППУ, Союзу споживачів України, ряду інших державних і громадських організацій.

З’їзд підтримано Кабінетом Міністрів України. На ім’я учасників З’їзду надійшли привітання від Генерального директора Європейської організації якості (EOQ), Президента Всеросійської організації якості тощо.

У роботі З’їзду взяли участь майже 300 делегатів та гостей з’їзду, що представляли центральні і місцеві органи державної влади, всеукраїнські громадські об’єднання, зокрема представники галузевих профспілок, підприємства та організації з усіх регіонів України.

Відбулося два пленарних засідання та засідання 4-х сесій, на яких розглянуто питання за напрямками: сталий розвиток, соціальна спрямованість, організаційна досконалість і конкурентоспроможність; права людини як споживача та їх захист; безпека продукції (послуг) і технічне регулювання; якість продукції (послуг) і стандартизація.

У своїх виступах делегати з’їзду наголошували на необхідності вироблення загальнонаціональних підходів до подальшого підвищення ділової досконалості українських підприємств, організацій і установ та, відповідно, забезпечення безпечності і поліпшення якості продукції (послуг), підвищення задоволеності та посилення захисту прав споживачів, підвищення конкурентоспроможності продукції, компаній і економіки України та покращення життя її громадян.

Від профспілок на першому пленарному засіданні з привітанням до учасників з’їзду виступив Голова профспілки машинобудівників та приладобудівників України, Голова Громадської ради при Держспоживінспекції України Кубраченко А.В.

У своєму виступі Кубраченко А.В. наголосив, що в організації руху за якість важлива участь профспілок у соціальному діалозі на всіх рівнях. Щоб результат діяльності будь-якого підприємства, а саме - якість випущеної продукції чи наданих послуг, що має отримати найвищу оцінку від споживача, не завойовувався за рахунок надексплуатації та порушення трудових прав на конкретному підприємстві. Профспілки працюють над тим, щоб українські товари стали кращими, дешевшими і найбільш споживаними, а праця співвітчизників стала продуктивною, висококваліфікованою і дозволяла кожному забезпечити собі і своїй сім’ї достойний рівень життя. Для цього використовуються усі важелі впливу самої масової громадської організації об’єднань профспілок на органи влади усіх рівнів.

ФПУ є активним учасником заходів з формування умов гідної праці через підвищення якості трудового потенціалу, взаємовідносин працівників та менеджерів на таких базових засадах, як виробнича демократія та формування в Україні філософії соціальної відповідальності бізнесу, впровадження конкретних програм підвищення якості і досконалості в Україні.

Анатолій Кубраченко закликав делегатів та гостей з’їзду до узгодженості дій як державних органів, так й недержавних структур, при активній участі широких мас населення.

«Тільки згуртувавшись, об’єднавши спільні зусилля, ми хочемо й можемо домогтися кращого життя для себе і своїх нащадків. Наше сьогоднішнє зібрання – це гарна нагода звернути погляд на барометр суспільних настроїв, оцінити зроблене, можливості якісного гідного життя та гідної праці», - зазначив А.Кубраченко.

8-й Всеукраїнський з’їзд якості прийняв Звернення до Президента України, Верховної Ради України, Уряду України та Резолюцію з’їзду. До розділу Резолюції «Права людини як споживача та їх захист» включено пропозиції профспілок, зокрема:

- провести парламентські слухання, за участю інститутів громадянського суспільства та ЗМІ, з питань критичного стану споживчого ринку України, задоволення та захисту прав споживачів та подолання корупції в органах виконавчої влади, які забезпечують контроль і нагляд у цих сферах;

- завершити розробку і прийняти Державну цільову програму з якості та безпеки життя людини та захисту прав споживачів;

- завершити формування прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення на основі даних моніторингу та прогнозного індексу споживчих цін, з урахуванням оновлених наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів та послуг, а також суми податку на доходи фізичних осіб;

- запровадити урядовий моніторинг та щорічне оприлюднення матеріалів щодо фактичного стану споживчого ринку та захисту конституційних прав громадян як споживачів.

У рамках з’їзду відбулися науково-технічні заходи (семінар, круглий стіл) та відвідання ІП «Кока-Кола Беверіджиз Україна» з метою ознайомлення з досвідом сучасного ведення бізнесу.

8-й ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ЗЇЗД ЯКОСТІ ЗВЕРНУВСЯ ДО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ, ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ТА УРЯДУ УКРАЇНИ З ПРОПОЗИЦІЄЮ: ОГОЛОСИТИ 2014-2016 РОКИ В УКРАЇНІ РОКАМИ ДІЛОВОЇ ДОСКОНАЛОСТІ ТА ЯКОСТІ, В МЕЖАХ ЯКИХ ПЕРЕДБАЧИТИ ПРОВЕДЕННЯ ШИРОКОГО КОМПЛЕКСУ ЗАХОДІВ, ЗОКРЕМА ТАКИХ, ЩО ВИЗНАЧЕНІ У РЕЗОЛЮЦІЇ З’ЇЗДУ.

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту