А6

 

СПО об’єднань профспілок не підтримав проект наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження умов, диференційованих показників і розмірів преміювання керівників державних підприємств, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби, та умов, диференційованих показників і розмірів виплати їм матеріальної винагороди за ефективне управління державним майном» (далі – Наказ).

 

СПО об’єднань профспілок заперечував проти прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 11.11.2015 № 1034 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 2 серпня 1995 р. № 597 і від 19 травня 1999 р. № 859» як такої, що породжуватиме поглиблення необґрунтованої диференціації між оплатою праці керівників підприємств і працівників, сприятиме зниженню рівня життя населення та зростанню соціальної напруги в трудових колективах через значне підвищення заробітних плат, насамперед посадових окладів, керівників державних та комунальних підприємств.

Разом з тим, відповідно до чинного законодавства України (Кодекс законів про працю України, Кримінальний кодекс України, Цивільний процесуальний кодекс України, Кодекс України про адміністративні правопорушення, Закон України «Про оплату праці») за порушення законодавства про оплату праці, зокрема порушення строків виплати заробітної плати, винні особи притягуються до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної та кримінальної відповідальності. Проте, проектом Наказу Мінагрополітики передбачено преміювання керівників державних підприємств, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби, у разі наявності заборгованості з виплати заробітної плати.

Водночас, Професійною спілкою працівників агропромислового комплексу України надані зауваження та пропозиції до умов, показників та розмірів преміювання керівників державних підприємств, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби.

Враховуючи зазначене, СПО об’єднань профспілок запропонував Мінагрополітики замінити в проекті наказу положення щодо преміювання керівників у разі наявності на підприємстві заборгованості з виплати заробітної плати на положення щодо можливого преміювання новопризначених керівників підприємств, результатом роботи яких стане значне скорочення раніше утвореної зарплатної заборгованості, а також доопрацювати його з урахуванням зауважень Професійної спілки працівників агропромислового комплексу України.

        

Департамент з питань бюджету та оплати праці