ggfgfg 90

Пунктом 157.1 Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», затвердженого Указом Президента України від 12.03.2013 № 128/2013, передбачалося прийняття у жовтні Верховною Радою України закону щодо нарахування пені за несвоєчасне та/або не в повному обсязі внесення плати за житлово-комунальні послуги.

На виконання вказаного пункту Національного плану дій на 2013 рік Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України було розроблено проект Закону України «Про внесення зміни до статті 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (щодо нарахування пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги).

При розгляді вказаного законопроекту, під час наради 24 квітня ц.р. в Мнрегіоні України за участі зацікавлених міністерств, засідання круглого столу 27 травня ц.р., проведеного Федерацією профспілок України за участі членських організацій ФПУ, представники профспілок відстоювали позицію що нарахування і стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги передчасне з ряду причин, зокрема, низьких розмірів доходів громадян, в першу чергу заробітної плати, пенсій і соціальних допомог; заборгованості по заробітній платі, при цьому відсутній механізм компенсації за затримку виплати заробітної плати; відсутності в житлово-комунальному секторі технічної можливості здійснення приладового комерційного обліку енергоресурсів та питної води в реальному часі та ін.

Разом з цим, враховуючи критичну ситуацію в житлово-комунальній галузі, обумовлену недостатнім рівнем фінансування та наявної заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, профспілками наголошувалося на необхідності забезпечення належного фінансування галузі, запровадження стимулюючих механізмів оплати послуг.

         Наприкінці квітня ц.р. Мінрегіон України звернувся до Кабінету Міністрів України з проханням зняти з контролю деякі пункти Національного плану дій на 2013 рік, у т.ч. пункт 157.1.

         Зазначене звернення Міністерства не залишилося без уваги Уряду.

         Згідно з інформаційно-довідковими матеріалами Мінрегіону України про стан виконання завдань і заходів Національного плану дій на 2013 рік, за результатами нарад під головуванням Віце-прем’єр-міністра України                 О.Ю.Вілкула (20.05.2013) та Прем’єр-міністра України М.Я.Азарова (23.05.2013) знято з контролю пункт 157.1 Національного плану дій на               2013 рік, яким передбачалося прийняття Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (щодо нарахування пені за несвоєчасне та/або не в повному обсязі внесення плати за житлово-комунальні послуги).                                                            

Департамент бюджетної політики та соціального захисту