В2

 

 

 Голова СПО об'єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий 19 грудня взяв участь і виступив під час слухань в Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення на тему «Шляхи розвязання проблем щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати». 

 

      У заході взяли участь народні депутати, представники Міжнародної організації праці, центральних органів виконавчої влади, Рахункової палати, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Пенсійного фонду, всеукраїнських об’єднань профспілок та організацій роботодавців, органів місцевої влади, наукових установ, громадських організацій, засобів масової інформації та інших.

 

Відкриваючи слухання, Перший заступник голови Комітету Сергій Каплін відзначив, що заробітна плата є головним джерелом грошових доходів працюючого населення й основною частиною сімейного бюджету. Її невиплата має критичний вплив на фінансове становище не лише окремого працівника та його родини, а й життєвий рівень всього населення країни, сприяє поширенню бідності та зростанню соціальної напруги і протестної активності в трудових колективах і цілих регіонах.

 

     Разом з тим, впродовж 2018 року, як і в попередні роки, в Україні продовжувала зростати заборгованість із заробітної плати. За даними Державної служби статистики, станом на 1 листопада 2018 року загальна сума заборгованості в Україні становила 2 млрд. 883,6 млн. грн., майже половина з якої припадає на підприємства державної форми власності. За видами економічної діяльності найбільша заборгованість, на жаль, вже традиційно, спостерігається у промисловості - 2 242,0 млн. грн. (77,7% від загальної суми боргу).

 

Григорій Осовий у своєму виступі зокрема зазначив, що профспілки вважають проблему невиплати та заборгованості по виплатам заробітної плати ганебним, але, на жаль, вже довгостроковим явищем, що суттєво впливає як на розвиток економіки держави, так і на добробут і навіть виживання людей праці.

 

Профспілковий лідер підкреслив, що базис проблеми закладається ще при формуванні держбюджету та місцевих бюджетів. Таким чином сама система влади створює значні перешкоди на шляху подолання цього явища.

 

Другим, не менш важливим питанням, залишається питання компенсації за невиплату та заборгованість заробітної плати. Ця проблема, на жаль, досі не врегульована у вітчизняному законодавстві.   

 

Заборгованість із зарплати є вічною темою в ринковій економіці, тому що одні підприємства народжуються, а інші не витримують конкуренції і зникають, - сказав Голова ФПУ. - Інша справа, що держави, зокрема Європейського Союзу створили інструмент захисту людини, що не повинен постраждати внаслідок неплатоспроможності підприємства-боржника і таким чином були створені гарантійні установи, які виплачують працівникам, яким заборгували зарплату.

 

Яка має бути роль профспілок у вирішенні цього питання? Як наголосив Григорій Осовий, інструментів в активі профспілок є багато. Це колективний договір, індивідуально-трудові та колективно-трудові спори, відстоювання прав члена профспілок профсплковою оргнізацією в судах, страйк. «Ми ставимо питання, щоб в судової системі була спеціалізація так званих трудових судів, - зазначив він – Нинішня система недостатньо орієнтована на розв’язання таких індивідуально - трудових спорів. Роботодавець більш озброєний юридичною та кадровою службами захистити себе при не виплаті заборгованості заробітної плати, ніж працівник, на боці якого є лише профспілкова організація (якщо вона є). Тому профспілки мають діяти, орієнтуючись на ситуацію: чи невиплата зарплати є зловживанням власника, чи тут мають місце об’єктивні фактори? Виходячи з цього профспілки обирають спосіб та форми боротьби за права працівників.

 

Під час обговорення порушеного питання учасники слухань висловили своє бачення ситуації з оплатою праці в країні, причин виникнення та накопичення заборгованості з неї, основних завдань і першочергових кроків державних органів, профспілкових організацій та всіх сторін, зацікавлених у розв’язанні цієї проблеми, а також окреслили бажані напрями та шляхи подальшої розбудови соціально-економічних відносин в Україні, які унеможливили б існування такого антисоціального явища як заборгованість з виплати заробітної плати.

 

За результатами проведення слухань на найближчому засіданні Комітету буде схвалено відповідні рекомендації Верховній Раді, Кабінету Міністрів, міністерствам, центральним та місцевим органами виконавчої влади.

 

Як повідомив офіційний сайт Верховної Ради, у той же день Комітет розглянув також питання: «Про стан виконання Закону України «Про внесення зміни до статті 115 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення дострокової пенсії за віком членам сімей осіб, які загинули або померли внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності» № 2281-VIII від 08.02.2018 року».

 

Закон №2281-VIII надав право на призначення дострокової пенсії за віком членам сімей осіб, які загинули або померли внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності, а також осіб, яким посмертно присвоєно звання Герой України за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народові, виявлені під час Революції Гідності, зокрема, дружинам (чоловікам), якщо вони не взяли повторний шлюб; дітям, які стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття; батьки.

 

Ці члени сімей мають право вийти на пенсію за віком в 55 років - чоловіки та в 50 років - жінки, якщо вони мають страховий стаж не менше 25 років у чоловіків і 20 років у жінок.

 

За інформацією, наданою на засіданні Комітету Пенсійним фондом та Міністерством соціальної політики, станом на 1 грудня 2018 року за призначенням пенсії відповідно до цього Закону звернулося 18 осіб. Пенсію призначено 18 членам сімей (9 матерям, 6 дружинам, 2 батькам, 1 дитині, яка стала особою з інвалідністю до досягнення повноліття), середній розмір пенсійної виплати складає 2 607,46 грн. на місяць. Рішень про відмову в призначенні пенсій не приймалося.

 

За результатами розгляду питання Комітет розробив та схвалив Рекомендації, якими пропонується, зокрема:   доопрацювати питання щодо надання права на встановлення доплати до пенсії, передбаченої постановою Кабінету Міністрів України №76 від 28.03.2014 року до всіх видів пенсій (в тому числі, до пенсій по інвалідності та за віком), а також зняття обмежень на виплату цієї доплати на рівні 10 000 гривень; посилити роз’яснювальну роботу щодо можливості призначення дострокової пенсії за віком членам сімей осіб, які загинули або померли внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у Революції Гідності.

 

 

 

 

   

 Прес-центр ФПУ

 

В

 

В1

 

В3

 

В4

 

В5