1481312214-2896 1

 

На засіданні Уряду 10 січня ц.р. розглядалось питання про внесення змін до відповідної постанови стосовно регламенту КМУ. Новаціями передбачається створення нового урядового комітету – Стратегічного, а також внесення змін до порядку визначення складу учасників комітетських засідань.

 

Стратегічний комітет розглядатиме:

- питання формування і реалізації пріоритетних реформ Кабінету Міністрів;

- концептуальні, стратегічні та програмні документи КМУ, схвалюватиме політичні пропозиції міністрів,

- проекти розпоряджень КМУ про схвалення планів пріоритетних дій Уряду на відповідний рік та звітів про їх виконання;

- звіти міністерств та інших центральних органів виконавчої влади щодо реалізації пріоритетних реформ Кабінету Міністрів у відповідних сферах державної політики;

- проекти законів про Державний бюджет України на відповідний рік та внесення змін до них.

На Стратегічному комітеті будуть врегульовуються політичні розбіжності у позиціях органів виконавчої влади тощо.

Передбачається, що цей комітет очолить Прем’єр-міністр України, до його складу увійдуть: Перший віце-прем’єр-міністр - Міністр економічного розвитку і торгівлі, Міністр Кабінету Міністрів, Міністр фінансів, Міністр юстиції та ін.

Як зазначив у своєму коментарі Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий, особливістю роботи нового урядового комітету є те, що він наділяється повноваженнями ухвалення стратегічних рішень, як остаточних рішень Уряду, а також може визнати за недоцільне прийняття окремих актів КМУ.

Проте, у своєму виступі представник профспілок зауважив на змінах, які пропонується внести до процедури визначення постійних учасників засідань Урядових комітетів. Він нагадав, що на сьогодні уповноважені представники СПО профспілок і організацій роботодавців як соціальні партнери Уряду мають право постійної (з правом дорадчого голосу) участі у засіданнях, як це передбачено відповідною постановою Уряду.

Відтепер пропонується змінити існуючий порядок і запровадити наступне:

- за рішенням Голови Комітету постійну учать у його засіданнях можуть брати народні депутати України, освітній омбудсмен, уповноважений представник всеукраїнських профспілок, їх об'єднань та уповноважений представник всеукраїнських об'єднань організацій роботодавців.

На переконання профспілок, це порушує принципи соціального діалогу, закон про соціальний діалог, а також норми діючої Генеральної Угоди між КМУ, профспілками і роботодавцями.

Як записано у законі, - Кабінет Міністрів України виступає однією зі сторін соціального діалогу на національному рівні, проводячи консультації з іншими сторонами щодо проектів законів, нормативно-правових актів з питань формування і реалізації державної соціальної та економічної політики, регулювання трудових, соціальних, економічних відносин.

- Якщо Уряд є лише одною стороною соціального діалогу, то має бути інша сторона, – наголосив Г.Осовий, - через це профспілки мають можливість вносити до соціальних рішень Уряду свої пропозиції, зауваження, застереження, щоб урядовий Комітет зміг би на них зреагувати: або прийняти нашу пропозицію, або аргументовано її відхилити, як це робиться сьогодні.

Якщо припустити, що представник профспілок за рішенням очильника Комітету буде позбавлений права брати участь у його засіданні, тоді ми фактично втратимо можливість достукатися до Уряду. Звісно, можна сказати, що представник профспілок бере участь у засіданнях Уряду і там висловлює свою позицію, або заперечення, але добре відомо, що Урядом вже внесено зміни до п. 20.1 регламенту КМУ та відповідного закону, згідно з якими абсолютна більшість питань на засіданнях Кабінету міністрів сьогодні ухвалюється без обговорення і таким чином навіть і на засіданні КМУ СПО профспілок не має нагоди апелювати до Уряду з тих, чи інших питань. Отже, на сьогодні найбільш продуктивним та ефективним механізмом захисту інтересів прав працівників профспілками і донесення їх позиції з трудових, економічних і соціальних питань є саме участь у роботі урядових Комітетів, - підкреслив профспілковий лідер, а також висловив переконання, що профспілки, як соціальні партнери, повинні мати в Комітетах постійний статус свого представництва.

У відповідь на це Прем’єр-міністр України В.Гройсман доручив у тижневий термін доопрацювати проект зазначеної постанови з урахуванням зауважень, висловлених профспілками та іншими учасниками обговорення.

Прес-центр ФПУ