56 main

15 квітня 2019 року Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення проведено робочу нараду щодо стану надання житлових субсидій у грошовій формі.

У заході взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування, ПАТ «Ощадбанк», НАК «Нафтогаз України», профспілок, фахівці ФПУ, засобів масової інформації тощо.

На нараді були підведені перші підсумки запровадження надання житлових субсидій населенню у готівковій формі за оперативною інформацією. Так, у березні поточного року громадянам перераховано приблизно 4 млрд.грн на оплату житлово-комунальних послуг відповідно до Порядку призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10. 1995 № 848 (із змінами).

З цих коштів близько 1,9 млрд.грн виплачено готівкою через виплатні об’єкти національного оператора поштового зв’язку (ПАТ «Укрпошта»), решта через ПАТ «Ощадбанк» шляхом перерахування коштів через платіжну систему «Система термінових переказів «Швидка копійка» або шляхом зарахування на поточні рахунки, відкриті в ПАТ «Ощадбанк».

Середня сума надходжень на одне домогосподарство склала у березні 2019 року 1680 грн. Розмір житлової субсидії на родину коливався від 0 грн. до 24 тис. грн.

Представник ПАТ «Ощадбанк» повідомив, що з 12.03.2019 по 11.04.2019 громадянам виплачено готівкою 85% від загального обсягу коштів, які надійшли для надання субсидій через цей банк. За 15 % цих коштів громадяни не звернулися. Однак, всебічний аналіз щодо причин неотримання коштів населенням наразі ще не проведено. Серед ймовірних причин називалися: транспортні витрати на отримання перевищують розмір нарахованих коштів на субсидію, тяжко хворі за станом здоровя не мають змоги звернутися до відділень банку, дорожнеча вартості оформлення довіреності на отримання таких коштів тощо.

Особливе занепокоєння присутніх викликало стрімке зростання заборгованості населення зі сплати жилого-комунальних послуг, яке на 01.03.2019, за даними Держстату, складає понад 69 млрд.грн. Однак, цей показник не враховує запровадження змін щодо надання житлових субсидій громадянам у готівковій формі. Відповідна інформація буде оприлюднена Держстатом згідно з календарем оприлюднення експрес-випусків у 2019 році лише 31 травня поточного року.

Також було зазначено, що дані Держстату не дають змогу об’єктивно оцінити питому вагу заборгованості зі сплати ЖКП, яка виникне внаслідок несумлінної поведінки субсидіантів та направлення отриманих коштів на інші потреби. За оперативними даними, у березні поточного року підприємства – постачальники теплової енергії та гарячої не отримали оплату за 30% наданих послуг, а підприємства – надавачі послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення – за 40% таких послуг.

На нараді було надано інформацію щодо стану виконання рекомендацій слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення на тему: «Ефективність системи надання житлових субсидій населенню», схвалених 3 жовтня 2019 року, з якою можна ознайомитися у додатку.

Крім того, присутнім було повідомлено, що у травні поточного року Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення планується розглянути питання щодо ефективності системи надання житлових субсидій населенню.

В свою чергу фахівцями ФПУ будуть підготовлені пропозиції до проекту Рекомендацій Комітету.

Департамент з питань економічного розвитку
та ціноутворення