vru2

19 травня 2020 року на засіданні Верховної Ради України було прийнято постанову № 620-IX «Про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Проблеми формування прожиткового мінімуму в Україні»» (підписано Головою ВРУ 29.05.2020).

Зважаючи на необхідність встановлення прожиткового мінімуму, який буде мінімумом для реального задоволення основних фізіологічних, побутових та соціальних потреб людини і підтримки нормального рівня життя, за ініціативи профспілок у Верховній Раді України 18 грудня 2019 року відбулись парламентські слухання на тему: «Проблеми формування прожиткового мінімуму в Україні».

Під час обговорення актуальних питань щодо базового державного соціального стандарту в країні учасниками парламентських слухань були висловлені зауваження, пропозиції та надані рекомендації щодо вирішення проблем формування прожиткового мінімуму та шляхів їх врегулювання.

Зокрема, враховано профспілкові пропозиції та рекомендовано Кабінету Міністрів України:

1. Створити Міжвідомчу робочу групу (з обов’язковим представництвом сторін соціального діалогу, громадськості та науковців) з розробки вдосконаленої методології визначення прожиткового мінімуму з урахуванням міжнародних стандартів та досвіду розвинутих країн з подальшим внесенням відповідного законопроекту на розгляд Верховної Ради України.

2. Здійснити заходи щодо наближення у 2020 році розміру прожиткового мінімуму до його реальної величини з урахуванням оновлених наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг, зокрема:

2.1. Прискорити формування наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів і наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення з урахуванням реальної структури споживання населення та забезпечити їх затвердження.

2.2. Забезпечити розроблення та внесення на розгляд Верховної Ради України законопроекту про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" щодо затвердження нового розміру прожиткового мінімуму з відповідним коригуванням усіх соціальних видатків.

3. Забезпечити розроблення та внесення на розгляд Верховної Ради України законопроектів щодо вилучення із законодавчих актів України показника "рівень забезпечення прожиткового мінімуму" як такого, що не відповідає Конституції України.

4. Забезпечити внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 1999 року № 1767 "Про науково-громадську експертизу набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг для встановлення прожиткового мінімуму" щодо обов’язкового включення до складу комісії представників громадянського суспільства та наукових експертів, та інше.

Крім того, Кабінет Міністрів України до 1 жовтня 2020 року має поінформувати Верховну Раду України про стан реалізації Рекомендацій парламентських слухань, схвалених Постановою № 620-IX.

Повний текст постанови № 620-IX додається.

Департамент з питань бюджету

та оплати праці