Изображение 1588

На засіданні Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні (угода про утворення СПО об’єднань профспілок від 08.09.2017р.), що відбулось 25 березня у Києві, прийнято за основу проект Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2019 – 2021 роки.

Учасники засідання висловили свої зауваження та пропозиції до рішення з цього питання та запропонували у ньому зазначити про те, що СПО об’єднань профспілок надасть згоду на укладення нової Генеральної угоди і доручить її підписання раді керівників профоб’єднань. Профоб’єднанням дане доручення у триденний термін внести до секретаріату СПО пропозиції до пунктів Генугоди, які ще потребують доопрацювання, з подальшим їх внесенням на розгляд керівників Сторін з укладення Генеральної угоди на новий строк.

Изображение 1523

Зроблено акцент на тому, що профспілки вважають невід’ємним додатком до нової Генеральної угоди «Перелік неузгоджених Сторонами положень». За ними буде продовжено колективні переговори та консультації Сторін з метою пошуку компромісних редакцій окремих пунктів документу. Остаточне рішення щодо погодження тексту Генеральної угоди на 2019 – 2021 роки буде прийнято профспілковим СПО додатково.

Ще одним рішенням стало делегування представників СПО об’єднань профспілок у складі тристоронньої делегації України до участі у 108-ій сесії Міжнародної конференції праці.

Изображение 1524

На другому засіданні СПО об’єднань профспілок (Угода про утворення СПО об’єднань профспілок від 04.09.2012р.) було обговорено питання про профспілкову позицію стосовно проекту Закону України «Про колективні угоди та договори».

Заслухавши інформацію з цього питання першого заступника Голови СПО об'єднань профспілок, заступника Голови ФПУ Олександра Шубіна, та зважаючи на висловлені пропозиції, вирішено погодити законопроект, але за умови врахування в ньому принципових для профспілок положень, зокрмеа, щодо складу Сторони органів виконавчої влади при укладанні Генеральної і галузевих угод, стосовно тривалості дії колективного договору та ін.

Изображение 1544

Наступним було рішення по проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про соціальний діалог в Україні» відносно створення тристоронніх соціально-економічних рад на територіальному рівні».

З урахуванням того, що зазначений законопроект спрямований на вирішення важливої для профспілок проблеми проведення соцдіалогу на територіальному рівні, а саме, - в об’єднаних територіальних громадах, - СПО його погодив.

Изображение 1574

Серед інших рішень - схвалено склад робочої Комісії з визначення розміру мінімальної заробітної плати на 2020 рік, делеговано представників СПО об’єднань профспілок до складу експертної комісії з проведення науково-громадської експертизи наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг, на підставі яких визначається прожитковий мінімум.

На цьому роботу було завершено.

Про дату наступного засідання СПО об’єднань профспілок буде оголошено додатково.

Изображение 1586

Изображение 1593