123 260923 09
 
Законопроєкт № 9510 спрямований на вирішення однієї з найгостріших соціально-економічних проблем України – наявності заборгованості з виплати заробітної плати.
 
За інформацією Державної служби статистики України, станом на 01.02.2023 року (останні наявні дані) заборгованість з виплати заробітної плати 129,5 тис. працівникам активних підприємств становила 3,1 млрд. грн., з них 1,3 млрд. грн. було накопичено на державних підприємствах.
Очевидно, що російське вторгнення в Україну та завдані у зв’язку з цим збитки економіці лише поглибили цю проблему.
Водночас, чинне законодавство містить норми, які навіть в умовах мирного часу не забезпечували працівникові достатнього законодавчого захисту гарантованого статтею 43 Конституції України права на своєчасне одержання винагороди за працю та не гарантували адекватну компенсацію збитків, понесених внаслідок затримки її виплати.
Міністерство фінансів України не підтримує даний законопроєкт та зазначає, що реалізація його положень потребуватиме додаткових видатків з Державного бюджету України.
Міністерство юстиції України надає зауваження до проєкту закону, але водночас зазначає, що для вироблення остаточної позиції щодо законопроєкту слід враховувати пропозиції Міністерства економіки України, Міністерства соціальної політики України та Міністерства фінансів України.
Спільний представницький орган сторони роботодавців на національному рівні вважає, що дана законодавча ініціатива є передчасною в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення, гальмуватиме відновлення ділової активності та ефективної роботи підприємств, матиме не тільки зворотній небажаний соціально-економічний ефект, а й поглибить процеси тінізації трудових відносин.
За результатами розгляду зазначеного законопроєкту та обговорення його на своєму засіданні Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував Верховній Раді України включити його до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.
Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галину Третьякову.
Профспілки Закарпаття підтримали реєстрацію у Верховній Раді України проєкту Закону України № 9510 від 19.07.2023 року «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати, в тому числі у випадку неплатоспроможності роботодавця», до якого увійшли профспілкові пропозиції в частині посилення захисту права працівника на своєчасне отримання заробітної плати.
Враховуючи нагальність захисту прав та інтересів членів профспілок та необхідність запровадження адекватного механізму реалізації конституційного права громадян на своєчасне отримання винагороди за працю, профспілки нашої області виступають за якомога швидший розгляд та прийняття Верховною Радою України законопроєкту № 9510, спрямованого на посилення захисту працівника у випадку затримки виплати заробітної плати.
 
Пресцентр Закарпатської облпрофради
джерело:
https://www.facebook.com/zakprofrada/posts/pfbid0cKTnfWokxHqPDzuyeDivPtiUb34jbx2t4aRSGSEeWjcQ1eu4h1JPhxmA1EHs9jnil