shutterstock 2138731849

1). Мінекономіки:

- За оперативною оцінкою Держкомстату, зростання ВВП в ІІ кварталі 2023 року у річному вимірі становило 19,5%. Це дещо більше прогнозованих Мінекономіки результатів та свідчить про адаптацію економіки до роботи в умовах війни. https://cutt.ly/Xwva7sIc

- Наступного року на програми прямої підтримки української економіки закладено понад 40 млрд гривень. https://cutt.ly/UwvMSdBR

- Перша леді Олена Зеленська на полях 78-ї сесії Генасамблеї ООН у межах заходу «Міжнародний день боротьби за рівну оплату праці 2023» акцентувала, що й під час війни боротьба за рівну оплату праці триває, та розповіла про стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці в Україні, схвалену Кабінетом Міністрів України 15 вересня 2023 року.

2). Держпраці: Набули чинності зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати.

12.09.2023 набула чинності постанова КМУ від 08.09.2023 № 957 «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100 і від 8 серпня 2016 р. № 500», якою змінено порядок розрахунку середнього заробітку для розрахунку компенсації за невикористану відпустку та для виплати матеріальної (грошової) допомоги.

Наразі розрахунок розміру матеріальної (грошової) допомоги здійснюється за останні 12 місяців, що передують місяцю виплати допомоги, а компенсація за невикористані відпустки, право на які набуто до 31.12.2023, із заробітної плати за 2023 рік. Докладніше:

3). Мінсоцполітики інформує:

Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович дала інтервʼю Українській правді. У фокусі: підтримка ВПО; усиновлення; міжнародна допомога. Читайте за посиланням: https://life.pravda.com.ua/society/2023/09/26/256743/

- Мінсоцполітики нагадує, що з 1 грудня змінюються правила ввезення гуманітарної допомоги та реєстрації її отримувачів. Деталі за посиланням: https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid02zfnX5xcRGbrmj8ZDfhHRaTNbwXL4C2jMwwbnPVtbV5bciPNcFve79uGST8ARPSkal

4). Мінреінтеграції інформує:

- Мінреінтеграції перерахувало понад 238 млн гривень на компенсації за безоплатне розміщення ВПО (за спожиті комунальні послуги під час безоплатного перебування ВПО у приміщеннях об’єктів державної та комунальної власності за 4 місяці). Детальніше: https://minre.gov.ua/2023/09/20/minreintegracziyi-pererahuvalo-ponad-238-mln-gryven-na-kompensacziyi-za-bezoplatne-rozmishhennya-vpo/

Евакуйовані з прикордоння Сумщини отримали грошову допомогу від міжнародної організації. https://minre.gov.ua/2023/09/21/evakujovani-z-prykordonnya-sumshhyny-otrymaly-groshovu-dopomogu-vid-mizhnarodnoyi-organizacziyi/

- Органи соцзахисту отримали відомості з реєстру зруйнованого та пошкодженого майна. Передача верифікованих даних була необхідна для продовження виплат допомоги особам, житло яких внаслідок бойових дій зруйноване або стало непридатним для проживання. https://minre.gov.ua/2023/09/21/organy-soczzahystu-otrymaly-vidomosti-z-reyestru-zrujnovanogo-ta-poshkodzhenogo-majna/

- Канадська Фундація Темертеїв виділила 1 мільйон доларів США на підтримку проєктів Фундації Першої леді Олени Зеленської. Кошти, отримані від благодійників, будуть спрямовані на допомогу переселенцям і відбудову медичних та освітніх закладів країни. А також на підтримку великих прийомних родин. https://minre.gov.ua/2023/09/26/fundacziya-oleny-zelenskoyi-otrymala-1-miljon-dolariv-ssha-na-dopomogu-ukrayinczyam/

- Працює онлайн-платформа правової допомоги для ВПО. https://minre.gov.ua/2023/09/24/praczyuye-onlajn-platforma-pravovoyi-dopomogy-dlya-vpo/

5). Мінфін інформує:

- Україна отримала:

·      21 вересня від Сполучених Штатів Америки грант у розмірі 1,25 млрд доларів США через Цільовий фонд багатьох донорів Світового банку. Це частина п’ятого додаткового фінансування в рамках проекту Світового банку «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (PEACE in Ukraine). Залучене фінансування спрямовується на відшкодування видатків держбюджету: забезпечення пенсійних виплат, виплат співробітникам ДСНС, оплати праці медпрацівників, які надають послуги за програмою медичних гарантій, держслужбовців та педагогічних працівників; http://surl.li/lioic

·      22 вересня від ЄС восьмий транш в рамках масштабної програми макрофінансової допомоги (МФД) у розмірі 1,5 млрд євро. Таким чином, у 2023 році до держбюджету України від ЄС надійшло вже 13,5 млрд євро пільгових коштів МФД. Загальний плановий обсяг фінансування за поточною програмою МФД складає 18 млрд євро; http://surl.li/ljnta

·      25 вересня 100 млн доларів США від Світового Банку під гарантію Великої Британії у рамках проекту PEACE in Ukraine. Фінансування буде спрямовано на часткову компенсацію видатків держбюджету України, здійснених для відшкодування пенсійних виплат за липень 2023 року. https://mof.gov.ua/uk/news/minfin_zaluchiv_100_mln_dolariv_ssha_vid_svitovogo_banku_pid_garantiiu_velikoi_britanii-4210?fbclid=IwAR1vnTZBPW-WIXo1Z1fHjtDDox067ukF06-qTVuniDd-i314N_5p-5mj-5o

За січень-серпень 2023 року видатки загального фонду держбюджету на сектор безпеки і оборони становили 1113,5 млрд грн або 58,2% від загальної суми. У серпні – 144,3 млрд грн. Кошти були спрямовані, зокрема на: грошове забезпечення для військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, поліцейських; медичне забезпечення; інші види витрат для забезпечення діяльності відповідних органів та формувань.

-  Сплачене військовими ПДФО повністю компенсується за рахунок коштів з державного бюджету.

Відповідно до законодавства України, доходи військовослужбовців підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб (ПДФО), і відповідні суми податку утримуються з їхніх заробітних плат. Однак, сума утриманого ПДФО одразу компенсується військовослужбовцям назад за рахунок коштів з державного бюджету.

Це означає, що, на практиці, у військовослужбовців не зменшуються нарахування через сплату податку. Тобто вони отримують своє грошове забезпечення у повному обсязі. Даний механізм описаний в ряді статей Податкового кодексу України. Деталі за посиланням:

- У межах бюджетного процесу-2024 Мінфін провів моніторинг оприлюднення головними розпорядниками коштів державного бюджету (ГРК) бюджетних запитів на 2024-2026 роки. На сьогодні 69 головних розпорядників коштів держбюджету, або 85 % розмістили бюджетні запити на 2024-2026 роки на своїх офіційних сайтах (окрім ГРК, бюджетні запити яких містять інформацію з обмеженим доступом).

6). Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України: Громади додатково отримають 2,58 млрд грн на проєкти відновлення – Міжвідомча комісія щодо розподілу коштів Європейського інвестиційного банку погодила фінансування 139 регіональних проєктів. https://mtu.gov.ua/news/34725.html

7). Департамент комунікацій Секретаріату КМУ:

- Денис Шмигаль озвучив ключові напрямки роботи Багатосторонньої координаційної платформи донорів на 2024 рік опомога з фінансуванням дефіциту бюджету; потреби швидкого відновлення на 2024 рік; можливість формування єдиної карти реформ, тобто привести вимоги отримання фінансової допомоги від різних донорів до єдиного інструменту та плану реформ для України, який впроваджуватиме наша держава на шляху до ЄС). https://t1p.de/rsnq4

Довідково: 26 вересня 2023 року відбулось шосте засідання Багатосторонньої координаційної платформи донорів для України.

https://mtu.gov.ua/news/34730.html; https://cutt.ly/iwv3Zocp

- Сьогодні українська економіка функціонує в трьох вимірах: економіка війни, економіка відновлення й економіка майбутнього. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час Регіонального економічного форуму, що відбувся у Києві 21–22 вересня. https://www.kmu.gov.ua/news/derzhava-zahalom-spriamuie-tsohorich-na-sektor-bezpeky-i-oborony-maizhe-2-trln-hrn-denys-shmyhal

Довідково: Під час форуму обговорювалися питання якою є роль регіонів у повоєнній відбудові України та що можна зробити вже зараз, щоб стимулювати розвиток економіки.

Директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи Елла Лібанова під час свого виступу зазначила, що в жодному разі не можна допустити знелюднення деокупованих територій. Їх потрібно розвивати. Зокрема створювати нові робочі місця, підтримувати місцевих підприємців, стимулювати повернення людей там, де це можливо.

Глобально ж для повернення українців з-за закордону, на думку науковиці, Україна має бути країною з високою якістю життя. Країною в якій хочеться жити. І для цього є три головні речі: безпека, справедливість і якісна судова система, високий економічний рівень життя. Серед конкретних кроків до цього, серед іншого, — гідна оплата праці.

Важливо, щоб на всіх рівнях ми пропагували відмову від політики дешевої робочої сили; якщо бізнес не зрозуміє, що зарплата в Україні має становити близько 70% зарплати в сусідніх країнах (не рахуючи Німеччину, це інша ситуація), ми не зможемо мотивувати людей працювати тут.

- Україна запустить ринок послуг із гуманітарного розмінування через Prozorro. Уряд розробляє механізм компенсації витрат аграріям та стратегічним підприємствам за розмінування. В проекті бюджету-2024 на гуманітарне розмінування закладено 2 млрд гривень. Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабінету Міністрів 22 вересня. https://t1p.de/3jzoo; https://cutt.ly/fwc40lDd

8). НАДС: 20-22 вересня 2023 року відбувся 15-й Рішельє-форум публічної служби, присвячений інституційній стійкості публічної служби в умовах війни.

Метою заходу був пошук ефективних рішень і напрацювання дієвих підходів у роботі публічних службовців щодо розбудови публічної служби під час війни та в повоєнний період. http://www.richelieu-forum.com/

Довідково: У своїх виступах учасники заходу не оминули увагою й реформу системи оплати праці на державній службі, а також законопроєкт № 8222 щодо запровадження нової системи заробітної плати у публічному секторі на основі класифікації посад.

За підсумками засідань КМУ 22 та 26 вересня 2023 року, зокрема:

21,8 млрд грн грантових коштів від Уряду Японії будуть спрямовані на проєкти відновлення України. https://mtu.gov.ua/news/34727.html

- Прем’єр-міністр: У нарахуванні пенсій плануємо запровадити нову систему, яка вирівняє диспропорції.

Основна мета оновлення пенсійної системи – забезпечити, щоб кожен український пенсіонер мав солідарну пенсію не нижче за 30% його середньої заробітної плати протягом життя. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду 22 вересня.

Він додав, що разом із накопичувальною складовою, яку Уряд планує запустити у 2025 році, – пенсія складатиме не менше 50% від середньої заробітної плати протягом життя. Детальніше: https://t1p.de/td74z

Під час засідання Уряду 26 вересня Глава Уряду наголосив, що на урядовому рівні повністю завершено виконання семи рекомендацій Єврокомісії та нагадав, що у червні минулого року Україна отримала статус кандидата на членство в Євросоюзі та 7 рекомендацій Європейської комісії щодо реформ, необхідних на євроінтеграційному шляху. https://t1p.de/6244r

Новини Парламенту:

- Парламентом прийнято до розгляду проект Закону про Державний бюджет України на 2024 рік, реєстр. № 10000. Надалі народні депутати України та профільні комітети мають сформувати пропозиції до проекту Держбюджету-2024 і подати їх до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Головне з виступу Міністра фінансів України Сергія Марченка під час представлення проекту народним депутатам України – за посиланням: http://surl.li/lhrmn

Крім того, Парламентом на пленарному засіданні 20 вересня:

·      підтримано зміни до Держбюджету-2023 щодо збільшення видатків на 328,5 млрд грн, зокрема для фінансування сектору безпеки і оборони, підтримки ВПО, реалізації проектів щодо відновлення інфраструктури; передбачено кошти для надання кредитів Міненерго за бюджетною програмою «Надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва паливно-енергетичного комплексу» (у першому читанні прийнято законопроект реєстр. № 10038); https://www.rada.gov.ua/news/razom/241551.html; http://surl.li/lhskc

·      підтримано зміни до Бюджетного кодексу щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави (у першому читанні прийнято законопроект реєстр. № 10037); https://www.rada.gov.ua/news/razom/241552.html; http://surl.li/lhvvt

Департамент з питань бюджету та оплати праці