3d68e6c8fc9dc6cc988258afacf3965b

1). Мінекономіки: Українська економіка перейшла до відновлювального зростання. За прогнозами Мінекономіки, за підсумками року зростання ВВП складе близько 4%. https://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=7f377e09-2aea-4882-8b28-130e5f753c6f&title=UkrainskaEkonomika

2). Національний банк України:

За даними Держстату, у вересні 2023 року споживча інфляція в річному вимірі надалі сповільнювалася – до 7,1% з 8,6% у серпні.

Коментар Нацбанку щодо рівня інфляції у вересні 2023 року: https://is.gd/jXtMOG.

- Оприлюднено макроекономічний та монетарний огляд про економічну ситуацію в Україні (жовтень 2023 року).

За висновками НБУ ситуація на ринку праці наступна: пожвавлення економічної активності супроводжується збільшенням попиту на робочу силу, що зумовлює поступове поліпшення зайнятості та доходів домогосподарств. Проте доходи населення стримано зростають переважно завдяки бюджетним виплатам (вони підтримані соціальними виплатами та виплатами військовослужбовцям), поступово відновлюється зростання зарплат у приватному секторі.

Загалом фінансовий стан домогосподарств досі складний: згідно з вересневим опитуванням Рейтинг, понад половина (60%) опитаних вважали, що їхнє економічне становище погіршилось за останній рік, лише 4% заявили про поліпшення.

Триває адаптація мігрантів за кордоном, хоча значна частина мігрантів прагне повернутися. Згідно з даними Євростату, загальна кількість громадян України, які користуються тимчасовим захистом, повільно збільшується. Проте за оцінками ООН, кількість мігрантів за межами України поступово скорочувалася улітку та станом на 03 жовтня становила 6,2 млн осіб (6,3 млн у червні).

За результатами липневого опитування групи Рейтинг, 49% українців, які переїхали після вторгнення, не хотіли б залишитися жити за кордоном. Проте, адаптація мігрантів триває, а за опитуваннями, частка тих, хто планує повернутися, порівняно менша серед мігрантів, яким легше адаптуватися (завдяки знанню мови, швидкому працевлаштуванню, освіті тощо). https://bit.ly/3Q5vUeE

3). Мінреінтеграції інформує:

- Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих – наказ Мінреінтеграції від 22.09.2023 № 254. https://minre.gov.ua/2023/09/29/zatverdzheno-zminy-do-pereliku-terytorij-na-yakyh-vedutsya-velysya-bojovi-diyi-abo-tymchasovo-okupovanyh-7/

У межах проєкту «Прихисток» виплачено понад 2,2 млрд грн громадянам, які прихистили внутрішніх переселенців (компенсації з квітня 2022 року). За допомогою проєкту тимчасове житло отримали понад 3,1 мільйона ВПО. До кінця жовтня планується профінансувати компенсації на загальну суму більш ніж 180 млн грн за прихисток переселенців у липні-серпні 2023 року. Вже є домовленості з Товариством Червоного Хреста України щодо продовження програми «Прихисток» у першому півріччі 2024 року. https://minre.gov.ua/2023/10/10/vzhe-vyplacheno-ponad-22-milyarda-gryven-gromadyanam-yaki-pryhystyly-vnutrishnih-pereselencziv/

ВПО у Київській, Черкаській та Кіровоградській областях можуть отримати грошову допомогу на оренду житла – Благодійний фонд «Право на захист» спільно з Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців розпочали збір даних для надання такої допомоги: https://minre.gov.ua/2023/10/05/vpo-u-kyyivskij-cherkaskij-ta-kirovogradskij-oblastyah-mozhut-otrymaty-groshovu-dopomogu-na-orendu-zhytla/

- Постраждалим від підтоплення на Херсонщині, Миколаївщині виплачено понад 97 млн грн державної допомоги – заяви на цю грошову допомогу приймаються до 31 жовтня 2023 року включно. https://minre.gov.ua/2023/10/07/vzhe-vyplacheno-ponad-97-miljoniv-gryven-derzhavnoyi-dopomogy-postrazhdalym-vid-pidtoplennya-na-hersonshhyni-ta-mykolayivshhyni/

- Минулого місяця Мінреінтеграції спрямувало понад 71 млн грн на виплати грошової допомоги евакуйованим. https://minre.gov.ua/2023/10/06/minreintegracziyi-pererahuvalo-ponad-71-miljon-gryven-na-vyplaty-groshovoyi-dopomogy-evakujovanym/

- Постраждалі від війни українці можуть отримати грошову допомогу від Естонської ради у справах біженців (виплати у розмірі 3600 грн на одну людину упродовж 3 місяців): https://minre.gov.ua/2023/10/09/postrazhdali-vid-vijny-ukrayinczi-mozhut-otrymaty-groshovu-dopomogu-vid-estonskoyi-rady-u-spravah-bizhencziv/

- Допомога від Міжнародної організації з міграції: з 1 жовтня в Україні запроваджена нова сума виплат багатоцільової грошової допомоги від МОМ у розмірі 3600 грн на місяць. Такі виплати здійснюються протягом 3 місяців.

Розмір виплат переглянутий через те, що попередня сума (2220 грн) є недостатньою для покриття базових потреб громадян. Надалі коригування виплати здійснюватиметься відповідно до значних цінових змін.

Усі, хто реєструються та мають право на отримання допомоги після 1 жовтня 2023 року, отримають збільшену суму. Для осіб, зареєстрованих до цієї дати, сума переказу відповідатиме чинному розміру 2220 гривень на члена сім’ї.

- Яку державну допомогу може отримати бізнес за працевлаштування ВПО (компенсацій на оплату праці) – роз’яснення Мінреінтеграції в рамках інформаційної кампанії «Робота для ВПО: ти потрібен!»: https://minre.gov.ua/2023/10/09/yaku-derzhavnu-dopomogu-mozhe-otrymaty-biznes-za-praczevlashtuvannya-vpo/

ООН виділяє 123 мільйони доларів на зимову підтримку українців. Зокрема, йдеться про грошову допомогу, аби забезпечити витрати на електроенергію й оренду житла для ВПО. Грошову допомогу отримають до 450 тисяч осіб. https://minre.gov.ua/2023/10/02/oon-vydilyaye-123-miljony-dolariv-na-zymovu-pidtrymku-ukrayincziv/

4). Мінсоцполітики інформує:

- Про трансформацію системи соціальної допомоги в Україні та розвиток соціальних послуг Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович розповіла в інтерв'ю агентству Інтерфакс:

- Про ініціативи з соціальної підтримки військових – коментар радниці Міністерки соціальної політики Наталії Кавецької для марафону «Єдині новини»: https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/videos/6637863102928360

- Хто може отримати житлову субсидію? – відповіді за посиланнями:

Довідково: Завдяки цифровізації процесів усі субсидії цього року будуть перепризначені автоматично. https://t1p.de/lcebx

5). Мінфін інформує:

- 6 жовтня Верховна Рада України затвердила зміни Держбюджету України на 2023 рік збільшено видатки на 302,6 млрд грн для фінансування сектору безпеки і оборони, в тому числі видатки на виплату грошового забезпечення військовослужбовців. Також у змінах до бюджету передбачені додаткові витрати для виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам. https://www.kmu.gov.ua/news/parlament-pidtrymav-zbilshennia-vydatkiv-derzhbiudzhetu-2023-na-3026-mlrd-hrn-dlia-finansuvannia-sektoru-bezpeky-i-oborony

- У вересні 2023 року до держбюджету України надійшло близько 3 млрд доларів США зовнішнього фінансування. Залучена міжнародна допомога спрямовується на фінансування пріоритетних видатків держбюджету, зокрема, на забезпечення соціального захисту населення, оплати праці працівників секторів освіти та охорони здоров’я, гуманітарні потреби.

- У січні-серпні 2023 року спрямовано 32,4 млрд грн на підтримку малозабезпечених сімей та надання пільг і житлових субсидій громадянам. https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid0NunVYYrT9S7Um92LLKN2z8wSaHWsuhvH7JxLyvpkWRZn19T31cW3zfYqAUhtGooWl

2 жовтня відбулась зустріч Міністра фінансів України Сергія Марченка з керівництвом місії МВФ в Україні (обговорено поточний стан економіки країни, проект держбюджету на 2024 рік, реалізацію чотирирічної програми співпраці з Фондом в рамках Механізму розширеного фінансування). https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid02NeGyiYnHtP1grVLv6dvdTSkmbnFmkbkvEbqnEjoTejhCwWP5qRVYeP7opGBG7txUl

- У вересні 2023 року:

·      до загального фонду держбюджету надійшло 144,1 млрд грн (за січень-вересень ц.р. – більше 1,27 трлн грн); https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid0aARbBh9d5hfJwGKSkZWv72ANb2ir8SFuCe7MYdqTb7de4sbRRFKJDj6rfDmFyMjHl

·      забезпечено перерахування міжбюджетних трансфертів місцевим бюджетам в обсязі 16,9 млрд грн, зокрема: базової дотації в сумі 2,4 млрд грн (100% до розпису асигнувань); додаткові дотації –1,3 млрд гривень. Залишки коштів на рахунках місцевих бюджетів та бюджетних установ за загальним і спеціальним фондами за січень – вересень 2023 року збільшились на 87,6 млрд грн і станом на 01.10.2023 становлять 202,9 млрд гривень. За рахунок цих ресурсів органи місцевого самоврядування і надалі мають можливість забезпечувати фінансування першочергових потреб на місцевому рівні. https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid0TpH2KGJFi5ejjtDNDfrBY3xZNUW7NCcL3M3vS9yptKLhYymg7kf24K2byABJw35Zl

·       до держбюджету залучено близько 23 млрд грн через випуск військових облігацій (для забезпечення ЗСУ найнеобхіднішим). https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid02hR6pH9VKjGqNtw5hegcM6nFv6n2NWviyX9QANfFQ5wAiS4q9ZZpVEe5frvWUjLmPl

6). Мінцифри: За програмою єВідновлення в українців, чиє житло було зруйноване через російську агресію, вже відображаються житлові сертифікати в Дії. Із листопада їх можна використати для купівлі нової домівки. Детальніше: https://t1p.de/zyu54

7). Мінінфраструктури: Компенсації за вже зроблені ремонти: розширення можливостей єВідновлення. 5 жовтня Парламент підтримав законопроект №10063 щодо порядку виплати компенсацій громадянам, чиє житло було пошкоджене або зруйноване в результаті російської агресії. https://mtu.gov.ua/news/34760.html

8). Департамент комунікацій Секретаріату КМУ:

- !!! Уряд розпочав роботу над єдиним Планом реформ до 2027 року. Ініціативи партнерів та інші пропозиції будуть об’єднані в одну дорожню карту змін. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду 3 жовтня 2023 року. План охопить усі сфери, які впливають на державні інституції, економіку та взаємодію з громадянами.

Концепт посилення стійкості демократії в Україні стане основою дорожньої карти реформ (https://t1p.de/8gqv2)деталі та текст документу за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/news/uriad-rozpochav-robotu-nad-iedynym-planom-reform-do-2027-roku-premier-ministr

- Під час Години запитань до Уряду у Верховній Раді 6 жовтня Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив, що держава виконує соціальні зобов'язання перед українцями та робить соціальну політику більш ефективною. https://t1p.de/c8v73

Також Денис Шмигаль повідомив, що на програму швидкої відбудови України необхідно до 15 млрд доларів. https://t1p.de/0foxp

- Наступного року Україна потребуватиме близько 42 млрд доларів фінансової підтримки. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час щорічних осінніх зборів Міжнародного валютного фонду та Групи Світового банку. https://t1p.de/ry213

9). НАДС:

- 3 жовтня відбулося засідання Робочої групи з доопрацювання до другого читання законопроєкту щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад (реєстр. № 8222). Обговорено концептуальні питання, зокрема, визначення мінімального розміру посадового окладу для державних службовців; обмеження премій; затвердження Урядом порядку формування фонду оплати праці і функціонування спеціальних органів за законодавством, яке діяло до набрання чинності законопроєктом № 8222; забезпечення щорічного співставлення рівня оплати праці державних службовців з приватним сектором для визначення розмірів посадових окладів; обмеження розміру надбавки за вислугу років на рівні 30% посадового окладу.

Наступне засідання відбудеться 16 жовтня. https://nads.gov.ua/news/vidbulosia-zasidannia-robochoi-hrupy-z-doopratsiuvannia-do-druhoho-chytannia-zakonoproiektu-shchodo-vprovadzhennia-iedynykh-pidkhodiv-v-oplati-pratsi-derzhavnykh-sluzhbovtsiv-na-osnovi-klasyfikatsii-posad-reiestr-8222

- Голова НАДС презентувала Європейській Комісії пропозиції до проєкту Плану України в частині реалізації реформи державного управління. https://nads.gov.ua/news/holova-nads-prezentuvala-ievropeiskii-komisii-propozytsii-do-proektu-planu-ukrainy-v-chastyni-realizatsii-reformy-derzhavnoho-upravlinnia

- Голова НАДС Наталія Алюшина взяла участь в семінарі на тему ґендерно-орієнтованого бюджетування. Наталія Алюшина зазначила, що забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на публічній службі є пріоритетом для України. За її словами, на посадах державної служби категорії «А» жінки зараз складають трохи більше 30%, однак євроінтеграція вимагає більшого. https://nads.gov.ua/news/holova-nads-nataliia-aliushyna-na-top-posadakh-derzhavnoi-sluzhby-zhinok-maie-staty-bilshe

За підсумками засідань КМУ 29 вересня, 3, 6 та 10 жовтня 2023 року, зокрема:

- Схвалено залучення грантів на бюджетну підтримку від МБРР і Міжнародної асоціації розвитку: 150 млн доларів США для реалізації проекту «Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей (НОРЕ)»; до 1,15 млрд доларів США в межах п’ятого додаткового фінансування Проекту «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні»; 270 млн доларів США для реалізації проекту «Екстрений проект надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України (ARISE)».

Також схвалено залучення позики від МБРР для реалізації проекту «Екстрений проект надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України (ARISE)» у розмірі 230 млн доларів США.

Ухвалено наступні рішення:

·      Спрощено процес подачі заяв до кадрового резерву для роботи на деокупованих територіях. https://t1p.de/v9g8k

·      Створено Державну службу у справах дітей (https://t1p.de/lbizq; https://www.msp.gov.ua/news/23086.html), а також Національну раду з питань статистики (https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-utvorennia-natsionalnoi-rady-z-pytan-statyst-a1039).

·      Впроваджується електронна система безперервного професійного розвитку медиків. https://t1p.de/dw9hp

·           Додатково виділено 335 млн грн Херсонщині для відновлення об’єктів тепло-, водозабезпечення та транспортної інфраструктури. https://t1p.de/eifn5; https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vydilennia-koshtiv-z-rezervnoho-fondu-derzhavn-a900r; https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vydilennia-koshtiv-z-rezervnoho-fondu-derzhavnoho-biudzhetu-dlia-zdiisnennia-zakhodiv-z-s901-61023

·           Понад 170 млн грн виділено на капітальний ремонт ЗВО. https://t1p.de/406qf

·           Перерозподілено субвенцію з держбюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів у рамках Програми з відновлення України. https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-u-dodatok-do-rozporiadzhennia-a880r