logo

 

24 жовтня 2013 року відбулось засідання Громадської ради при Державній інспекції України з контролю за цінами, на якій з інформацією щодо результатів діяльності Державної інспекції України з контролю за цінами у I-III кварталах 2013 року виступив Голова Державної інспекції України з контролю за цінами Олександр Кисельов.

На засіданні було обговорене також питання про організаційно-методичне забезпечення  контролю (нагляду) за дотриманням державної дисципліни цін, який здійснює Державна інспекція України з контролю за цінами, та заслухана інформація про проведення контрольних заходів, проведених Держцінінспекцією України у 2013 році.

У засіданні Громадської ради прийняв участь представник ФПУ.

За інформацією Олександра Кисельова, протягом 9 місяців 2013 року Державною інспекцією України з контролю за цінами проводилась робота, спрямована на удосконалення організації та здійснення контрольно-наглядових заходів з питань забезпечення реалізації державної цінової політики, недопущення необґрунтованого зростання цін, попередження порушень і усунення недоліків при формуванні, встановленні та застосуванні цін і тарифів.

 

Право здійснення контрольно-наглядових заходів надано Державній інспекції України з контролю за цінами 17 квітня 2013 року (Указ Президента №220 «Про внесення змін до Положення про Державну інспекцію України з контролю за цінами»). Проведення планових контрольних заходів розпочато у III кварталі 2013 року.

 

Особлива увага приділялась перевіркам з питань дотримання суб’єктами господарювання порядку формування, встановлення та застосування цін на соціально значущі продовольчі товари в ланцюгу просування від виробника до споживача, питань додержання державної дисципліни цін при наданні житлово-комунальних та інших послуг, та цін на фармацевтичному ринку.

 

Протягом звітного періоду під час перевірок з питань додержання державної дисципліни цін на 41 підприємстві виявлено порушення. Проведено 9 спільних перевірок з іншими контролюючими органами, у тому числі 6 – з правоохоронними органами.

 

За результатами перевірок винесено рішення про застосування до порушників адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 8 млн. 532,7тис.грн., з яких 4 млн.532,9 тис. грн. – штрафні санкції.

 

З метою забезпечення оперативного дослідження цінової ситуації на споживчому ринку, аналізу та визначення тенденцій її впливу на рівень інфляції, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 13.06.2002 № 803 «Про заходи щодо проведення моніторингу цін і тарифів на споживчому ринку», органами державного контролю за цінами здійснюється постійний моніторинг цін на соціально значущі товари і послуги в усіх регіонах (продукти харчування, окремі види нафтопродуктів, електрична енергія, газ скраплений та тверде паливо для побутових потреб населення, послуги міського пасажирського транспорту та житлово-комунальні послуги).

 

За 9 місяців 2013 року з питань моніторингу цін здійснено 63тис.455 відповідних досліджень, за результатами яких органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування направлено 2203 інформаційно-аналітичних матеріалів та надано 123 пропозиції щодо стабілізації цінової ситуації, 43 з яких враховано.

 

Найбільшу кількість порушень державної дисципліни цін встановлено на ринках продовольства – на 31 підприємстві. Прийнято рішення щодо застосування адміністративно-господарських санкцій на загальну суму 2млн. 374,7 тис. грн., у тому числі штраф – 1 млн.187,3 тис. грн.

 

Основними порушеннями, виявленими у ході перевірок на підприємствах торгівлі, є завищення розміру граничних торговельних та постачальницько-збутових надбавок, завищення граничного рівня рентабельності та встановлення оптово-відпускних цін з порушенням запровадженого порядку обов’язкового декларування їх зміни.

 

У галузі житлово-комунального господарства характерними порушеннями, виявленими при перевірках, є застосування тарифів без економічного обґрунтування їх рівнів.

 

Цінова ситуація на ринку твердого палива, що відпускається населенню для побутових потреб та послуги міського пасажирського транспорту за звітний період залишалася стабільною.

 

Значна увага приділялась також і роботі зі зверненнями громадян. Основні питання, що порушували громадяни у своїх зверненнях – це зростання цін на продовольчі товари та медичні препарати, завищення тарифів на житлово-комунальні послуги, надання не в повному обсязі послуг, за які нараховується плата, тощо.

 

У звітному періоді розглянуто 1576 звернень громадян, надано 1133 письмових консультацій та роз’яснень, проведено перевірки суб’єктів господарювання за фактами, що викладено у зверненнях.

 

Департамент бюджетної політики та соціального захисту