upstfwdcdn

1). Мінекономіки:

За попередніми даними Мінекономіки, у січні 2024 року ВВП зріс на 3,5% завдяки розширенню логістичних можливостей та зростанню інвестиційного попиту.

Детальніше: https://cutt.ly/7wVaiSIJ

https://www.facebook.com/mineconomdev/posts/pfbid02TFaqfWoWyMxrCNuSVbKLk9dsVpqHiiN8Szi8XbZ8SqedvraG2zV3VbFSEPUrriFwl

2). Національний банк:

Коментар Нацбанку щодо рівня інфляції у січні 2024 року.

У січні 2024 року споживча інфляція в річному вимірі (р/р) сповільнилася до 4,7% із 5,1% у грудні. За даними Держстату, індекс інфляції за січень становить 100,4%. Фактичні темпи зростання цін були нижчими за траєкторію прогнозу Національного банку, опублікованому в Інфляційному звіті за січень 2024 року.

Детальніше: https://cutt.ly/fwVrGVGi

https://news.dtkt.ua/state/other/88791-indeks-infliaciyi-za-sicen-stanovit-1004

- Команда МВФ на чолі з Умою Рамакрішнан, заступником директора Європейського департаменту МВФ, розпочала в Києві зустрічі з представниками влади України та іншими партнерами, які фокусуватимуться на цілях економічної політики влади України та викликах, що постають перед економікою України.

17 лютого місія МВФ на чолі з Гевіном Греєм розпочне дискусії з представниками влади України у Варшаві в контексті третього перегляду програми розширеного фінансування, що підтримується МВФ.

Під час третього перегляду обговорюватиметься стан виконання Україною взятих на себе зобов’язань у межах Меморандуму про економічну та фінансову політику.

https://www.facebook.com/NationalBankOfUkraine/posts/pfbid0vcdKV99fK9GZA8pnXd51DuU9ZVgSWw7ANhT3Ne3t2cReU1FS7BRP6h6oSXdz43yvl?locale=uk_UA

Довідково:

·      12 лютого відбулася зустріч Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з командою МВФ. На зустрічі також був присутній Міністр фінансів України Сергій Марченко. Обговорено впровадження реформ та фінансування України на цей рік.

Прем’єр-міністр подякував Фонду за успішний другий перегляд програми EFF на 15,6 млрд доларів та підкреслив, що МВФ – один із найбільших фінансових партнерів нашої країни (загалом за 2022-2023 роки Фонд надав Україні понад 7 млрд доларів США; цього року очікуємо від МВФ 5,4 млрд доларів). http://tinyurl.com/262bts4x

https://www.facebook.com/dshmyhal/posts/pfbid0G4LAMsoXFPFqazEg3enJocPvKgXD475Beaf9Gu3XdCeittYj6FTbbyQ1sMKkezdRl

·      Під час зустрічі Першого віцепрем’єр-міністра України – Міністра економіки України  Юлії Свириденко з місією МВФ в Україні обговорено список пріоритетних проєктів Мінекономіки та подальшу співпрацю. https://cutt.ly/7wVpceve

·                   Під час зустрічі Міністра фінансів України Сергія Марченка з керівництвом місії МВФ в Києві обговорено підготовку до третього перегляду чотирирічної програми Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF) та фінансування бюджету на 2024 рік. https://www.kmu.gov.ua/news/serhii-marchenko-ta-kerivnytstvo-misii-mvf-v-ukraini-obhovoryly-pidhotovku-do-tretoho-perehliadu-prohramy-extended-fund-facility

3). Мінфін інформує:

У січні 2024 року Мінфін забезпечив перерахування міжбюджетних трансфертів місцевим бюджетам в обсязі 11,8 млрд грн, зокрема:

базову дотацію перераховано в сумі 1,8 млрд грн;

додаткові дотації перераховано в сумі 2,5 млрд гривень.

Залишки коштів на рахунках місцевих бюджетів та бюджетних установ за загальним і спеціальним фондами станом на 01.02.2024 становлять 130,1 млрд грн. https://mof.gov.ua/uk/news/minfin_u_sichni_zabezpechiv_pererakhuvannia_z_derzhbiudzhetu_118_mlrd_grn_transfertiv_do_mistsevikh_biudzhetiv-4420

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid02n3q3dyxij2Q1PwfP7AsSTUidKCrmNtpxu5u7MpNYEfrmPNzQVxY2qm1HeWbgMNmtl

Заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев у колонці для «The Page» розповів про фінансування соціального захисту населення у 2024 році.

https://mof.gov.ua/uk/news/kolonka_zastupnika_ministra_finansiv_romana_iermolicheva_dlia_the_page_07022024-4418?fbclid=IwAR1eaQNWCOsdEildp-muwnidRtl4IYKSGkv1FYnsJQ2xQqdk8lk8dyaQDg4

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid0HE3MhXjnqWKRrpFtjYKqNLxC3ytZLJg8LULpqLCyekD3UN1ApqUB17HpZBnrLErDl

Міністерство фінансів України та Програма Розвитку ООН підписали Меморандум про співпрацю та партнерство.

https://www.kmu.gov.ua/news/ministerstvo-finansiv-ukrainy-ta-prohrama-rozvytku-oon-pidpysaly-memorandum-pro-spivpratsiu-ta-partnerstvo

Рада з фінансової стабільності на засіданні 5 лютого 2024 року погодила концептуальну записку для створення в Україні повнофункціональної системи страхування воєнних ризиків. Це передбачено Меморандумом про економічну та фінансову політику між Україною та Міжнародним валютним фондом. 

https://mof.gov.ua/uk/news/rada_z_finansovoi_stabilnosti_pogodila_kontseptsiiu_stvorennia_v_ukraini_sistemi_strakhuvannia_voiennikh_rizikiv-4424

Під час засідання Координаційної ради з питань реформування державного управління було представлено моніторинговий звіт програми SIGMA - спільної програми Організації економічного співробітництва та розвитку і Європейського Союзу, діяльність якої спрямована на вдосконалення державного управління.

https://www.mof.gov.ua/uk/news/minfin_eksperti_sigma_visoko_otsinili_prozorist_biudzhetnogo_protsesu_kaznacheiske_upravlinnia_vidpovidnist_bukhobliku_mizhnarodnim_standartam-4428?fbclid=IwAR3SqBXrNtWqF2-ge5KXfNAKY_y-6wUsHo24uzFhuV_foHYpOqcWYN5Nc68

https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/pfbid0qWmz2sw6X134opJ3PB3sHyYFFRk9ozmgZAqvqNemGiBHVyh3nwGUPW7aCHuwUUgTl

4). Мінреінтеграції інформує:

- Оплата працівникам центрів соціальних послуг для ветеранів має бути гідною. Це питання стало предметом обговорення на щотижневій нараді з питань ветеранської політики.

Працівники центрів надання соціальних послуг наразі мають велике навантаження у зв’язку зі збільшенням потреб ветеранів, їхніх сімей і родин загиблих військовослужбовців в отриманні соціальних послуг.

За словами Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук, необхідне врегулювання зазначеного питання. Зробити це можна шляхом внесення змін до спільного наказу Мінсоцполітики та МОЗ від 05.10.2005 № 308/519, що впорядковує умови оплати праці, зокрема працівників установ соціального захисту населення.

За результатами наради Мінсоцполітики отримало доручення невідкладно розробити та подати в установленому порядку зміни до наказу, які дозволять громадам збільшити оклади для працівників центрів, що опікуються ветеранами.

https://minre.gov.ua/2024/02/08/oplata-praczivnykam-czentriv-soczialnyh-poslug-dlya-veteraniv-maye-buty-gidnoyu/

- У Києві постраждалі внаслідок ракетної атаки можуть отримати грошову допомогу від гуманітарної організації Acted. Деталі за посиланням:

https://minre.gov.ua/2024/02/10/u-kyyevi-postrazhdali-vnaslidok-raketnoyi-ataky-mozhut-otrymaty-groshovu-dopomogu-vid-gumanitarnoyi-organizacziyi-acted/

5). Мінсоцполітики інформує:

У разі порушення прав людини та прав громадянина, кожен може звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

https://www.msp.gov.ua/news/23522.html

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid0FQytsoKhb2nJBBuFfW6KmQKT3zyQBu9XsSFXzbqB1moFgyUu8Sz9Y7xFQETxxdAYl

Виплати на проживання для ВПО у лютому автоматично продовжені для всіх внутрішньо переміщених осіб, які отримували її до 1 лютого 2024 року.

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/videos/1380321846022840/

- Підтримка актуальна для багатьох ВПО, які через бойові дії змушені були виїхати в інші регіони країни. Отримати житлову субсидію можуть сім'ї, у яких плата за житлово-комунальні послуги більше визначеного для них обов’язкового платежу.

https://www.facebook.com/MLSP.gov.ua/posts/pfbid0Pc3aeAnE9yNgzY6D1KV4aZ9gAy117xW8R4qNeagSHCqgmbizrWmp2b94SnZzKaT8l

6). Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України:

Як і де ветеранам отримати необхідні послуги та довідки? https://www.kmu.gov.ua/news/yak-i-de-veteranam-otrymaty-neobkhidni-posluhy-ta-dovidky

7). Служба Віце-прем'єр-міністра України:

- Відбулось установче засідання робочої групи «Платформи забезпечення гендерного мейнстримінгу та інклюзії у відновленні» під головуванням Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної. Під час засідання представники міністерств, Парламенту та інших органів влади, міжнародних та громадських організацій обговорили цілі та завдання на шляху гендерно відповідального та інклюзивного відновлення України, а також окреслили проблемні питання та наступні кроки. Окремо йшлося про важливість реалізації Стратегії подолання гендерного розриву в оплаті праці до 2030 року.

https://www.kmu.gov.ua/news/vidbulos-pershe-zasidannia-platformy-zabezpechennia-hendernoho-meinstryminhu-ta-inkliuzii-u-vidnovlenni-pid-holovuvanniam-olhy-stefanishynoi

- Під головуванням Ольги Стефанішиної відбулася координаційна зустріч з партнерами з розвитку щодо підтримки України на шляху до членства в ЄС.

https://www.kmu.gov.ua/news/pid-holovuvanniam-olhy-stefanishynoi-vidbulasia-koordynatsiina-zustrich-z-partneramy-z-rozvytku-shchodo-pidtrymky-ukrainy-na-shliakhu-do-chlenstva-v-ies

8). МОН:

Відбулася презентація результатів дослідження впливу на освіту повномасштабного вторгнення: «Війна та освіта. Два роки повномасштабного вторгнення». Його організував Міжнародний благодійний фонд savED разом із дослідницькою агенцією VoxPopuli Agency та програмою «U-LEAD з Європою».

Одним із ключових викликів для місцевої влади є питання залучення й доступу до ресурсів. Міркуючи про залучення ресурсів на відновлення шкіл і доступу до освіти, переважна більшість представництва ОМС (72%), де є пошкоджені / зруйновані школи, каже про залучення на відбудову коштів бюджету області. Наступні джерела – державний бюджет (38%) і допомога закордонних організацій (31%).

Найбільше опитаних кажуть про закордонну допомогу (59%) та кошти бюджету області (53%). Далі йде допомога українських благодійних організацій (27%). Більшість представників та представниць ОМС направили б додаткове фінансування на облаштування укриттів (69% зараховують до трійки пріоритетів) та покращення матеріально-технічної бази шкіл (69%). Далі йдуть ремонт шкіл (44%), надання дітям пристроїв для навчання (27%), збільшення оплати роботи вчителів та вчительок (22%), шкільний транспорт для дітей (20%), забезпечення всім необхідним дітей з ООП (19%).

Разом з тим, абсолютна більшість педагогів (75%) і представництва адміністрації (73%) стверджують, що вчительство насамперед потребує підтримки у формі збільшення оплати праці.

Майже половина педагогів та представників адміністрацій закладів освіти зазначають, що їхнє навантаження під час війни збільшилось, особливо це стосується вчителів, які працюють у дистанційному форматі у прифронтових територіях (87% опитаних із цих регіонів). Іншою причиною збільшення робочого навантаження педагоги називають безпекові виклики та потребу виділити час на психоемоційну підтримку учнів, додаткове навантаження через безпекові виклики.

Деталі та текст дослідження: https://mon.gov.ua/ua/news/vidbulasya-prezentaciya-rezultativ-doslidzhennya-vplivu-na-osvitu-povnomasshtabnogo-vtorgnennya

9). Мінінфраструктури: Міжвідомча робоча група рекомендувала виділити з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії рф 9,45 мільярда грн на понад 230 проектів, реалізацію яких були розпочато у 2023 році.

https://www.kmu.gov.ua/news/fond-likvidatsii-na-prodovzhennia-realizatsii-proektiv-vidnovlennia-rekomendovano-vydilyty-945-miliarda-hryven

За підсумками засідань КМУ від 9 та 12 лютого 2024 року, зокрема:

Уряд утворив Промислово-оборонний комітет України. https://t1p.de/9r90i

- Затверджено План заходів з виконання рекомендацій Єврокомісії на шляху до початку перемовин про членство в ЄС. https://t1p.de/swutw

- Схвалено розпорядження КМУ від 09 лютого 2024 р. № 100-р «Про підписання Меморандуму про співробітництво щодо механізму спільного кредитування між Урядом України та Урядом Японії». https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-pidpysannia-memorandumu-pro-spivrobitnytstvo-a100r

- Внесено зміни до:

·      конкурсного відбору українських проектів у межах коштів програми ЄС «Горизонт 2020»; https://t1p.de/dmp1c

·      Порядку використання коштів, передбачених у держбюджеті для підтримки пріоритетних напрямів наукових досліджень і науково-технічних (експериментальних) розробок у закладах вищої освіти. https://t1p.de/zsgq6

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-poriadku-vykorystannia-koshtiv-peredbachenykh-u-derzhavnomu-biudzheti-dlia-pidtrymky-priorytetnykh-napriamiv-naukovykh-doslidzhen-i-naukovo-tekhnichnykh-i090224-133

- Схвалено проект Національної стратегії з питань протимінної діяльності до 2033 року. https://www.kmu.gov.ua/news/skhvaleno-proekt-natsionalnoi-stratehii-z-pytan-protyminnoi-diialnosti-do-2033-roku

https://www.facebook.com/KabminUA/posts/pfbid0eVTcDzSEAaKqyHvj38Frg9nqP6HLQLJuLBq4HTietaxLwvSSMLogdbf5rmK3Mfaql

Новини Парламенту:

- На пленарному засіданні ВРУ 7 лютого 2024 року, зокрема прийнято  Закон про внесення змін до статті 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств» щодо продовження терміну дії мораторію на виконавчі провадження, заходи примусового виконання рішень та порушення справ про банкрутство державних вугледобувних підприємств, реєстр. №10086. https://www.rada.gov.ua/news/razom/246459.html

https://www.rada.gov.ua/news/Top-novyna/246458.html

- Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування заслухав інформацію представників Уряду щодо стану реалізації реформи державного управління за напрямком публічної служби (в тому числі реформи системи оплати праці державних службовців на основі класифікації посад).

https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/246561.html

Департамент з питань бюджету та оплати праці