reestr-icon-239x3002

 

24 грудня ц.р. в Державній інспекції України з питань захисту прав споживачів відбулася робоча зустріч фахівців Федерації профспілок України та Держспоживінспекції України щодо обговорення підсумків співпраці за 2013 рік та планів подальшої роботи у наступному році. Зокрема, профспілки поінформували фахівців Інспекції щодо результатів співпраці територіальних об’єднань профспілок з територіальними органами Держспоживінспекції, які підписали Угоду про співробітництво, та прикладів позитивного вирішення проблем у сфері захисту прав населення, а також про те, що Федерація профспілок України у грудні ц.р. поінформувала членів Президії ФПУ щодо результатів роботи ФПУ та Держспоживінспекції України.

         Зі свого боку, Держспоживінспекція України, на виконання рішення розширеного засідання Колегії 30.10.2013, до кінця поточного року повинна провести моніторинг взаємодії з громадськими організаціями, зокрема з тими, з ким підписані Меморандуми про співпрацю.

         Крім того, фахівці Держспоживінспекції України повідомили, що 20 грудня ц.р. відбулося позачергове засідання Громадської ради при Державній інспекції України з питань захисту прав споживачів.  

         На засіданні було обговорено проект Закону України «Про внесення змін до законодавчих актів України (щодо захисту прав споживачів)», метою якого є вдосконалення законодавства у сфері захисту прав споживачів. Законопроектом планується внести зміни до деяких законодавчих актів України, а саме – Кодексу України про адміністративні правопорушення, Цивільного процесуального кодексу та Законів України «Про захист прав споживачів» і «Про Раду міністрів Автономної Республіки Крим».

Під час розгляду питання члени Громадської Ради погодилися з нагальністю проблеми, проте дійшли висновку, що законопроект потребує ще доопрацювання. Зокрема, члени Громадської ради підтримали пропозиції і зауваження до проекту Закону, висловлені Держспоживінспекцією України. Також свої пропозиції до проекту акту внесли такі громадські організації як Спілка об’єднаних громадян «Всеукраїнська федерація споживачів «Пульс», Асоціація підприємств побутової техніки, «Союз споживачів медичних послуг, лікарських засобів та виробів медичного призначення».

Принагідно зазначаємо, що Федерація профспілок України ще у квітні 2013 року надіслала Мінекономрозвитку України пропозиції до нової редакції проекту Закону України «Про захист прав споживачів».

На початку грудня ц.р. Мінекономрозвитку оприлюднило на своєму сайті проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про захист прав споживачів», в якому пропозиції профспілок враховані.

За результатами обговорення члени Громадської ради одноголосно прийняли рішення направити до Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, як головного розробника законопроекту, озвучені звернення і пропозиції для їх розгляду та прийняття відповідних рішень.

Крім того, членами Громадської ради було вирішено поінформувати Кабінет Міністрів України про прийняте рішення та направити Уряду копії своїх пропозицій.

На засіданні Громадської ради Голова Держспоживінспекції України Сергій Орєхов наголосив, що взаємодія з представниками громадських організацій, в т.ч. з Федерацією профспілок України направлена на вдосконалення законодавства України про захист прав споживачів, дозволяє оперативно реагувати на потреби споживачів та ринку.

 

           Що стосується планів подальшої співпраці, то протягом наступного року Держспоживінспекція планує активізувати проведення у регіонах України, в рамках Меморандуму про співпрацю між Держспоживінспекцією України та Федерацією профспілок України, спільних заходів (круглих столів, семінарів, лекцій тощо) з метою підвищення правової обізнаності населення норм законодавства у сфері захисту прав споживачів.

                   

Таким чином, реалізація положень Меморандуму про співпрацю між ФПУ та Держспоживінспекцією України надає можливість привернути увагу як владних структур, так і широкої громадськості до важливих та актуальних проблем у сфері захисту прав споживачів та сприяє підвищенню рівня соціального захисту населення,

 

Результати співпраці ФПУ та Держспоживінспекції України будуть публічно представлені на прес-конференції, яка відбудеться за підсумками 2013 року.

 

 

Департамент бюджетної політики та соціального захисту