Афган

 

9 квітня 2014 року на засіданні Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів розглянуто проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни» (реєстр. № 4081), поданий народними депутатами України Томенком М.В. та Сушкевичем В.М.

Вказаний законопроект розроблено Федерацією профспілок України спільно з Українською спілкою ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) у зв'язку з необхідністю посилення соціального захисту ветеранів війни, в тому числі воїнів-інтернаціоналістів та членів їх сімей, та беручи до уваги, що питання соціального захисту учасників бойових дій на території інших держав визначено одним з пріоритетів соціальної політики держави.

Метою законопроекту є підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни, в тому числі воїнів-інтернаціоналістів та членів їх сімей.

Зокрема, законопроектом пропонується:

- надати право на встановлення статусу особи, на яку поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», батькам, дружинам (чоловікам), які не одружилися вдруге, неповнолітнім дітям померлих інвалідів війни, учасників бойових дій, партизанів, підпільників, учасників війни незалежно від наявності у померлих державних нагород та визнання їх інвалідами;

- надати право учасникам бойових дій, інвалідам війни та учасникам війни на одержання додаткової відпустки строком 14 робочих днів на рік із збереженням заробітної плати;

- уточнити підстави встановлення статусу учасника бойових дій, зокрема, щодо встановлення такого статусу особам, які у період бойових дій, були залучені командуванням військових частин і державними організаціями до розмінування полів і об’єктів народного господарства, та особи, які у період бойових дій, на мінних тральщиках брали участь у траленні бойових мін, встановлених у територіальних і нейтральних водах. При цьому, законопроектом пропонується зберегти статус учасника бойових дій за особами, яких визнано учасниками бойових дій відповідно до п.11 ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» в редакції, чинній до прийняття цього Закону;

- внести зміни до Закону України «Про гуманітарну допомогу», відповідно до яких автомобіль, визнаний гуманітарною допомогою, яким інвалід був забезпечений через органи соціального захисту населення, після смерті інваліда, дитини-інваліда може бути переданий у власність одному із членів сім'ї за рішенням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері соціального захисту населення, без сплати податків та зборів в незалежності від терміну експлуатації автомобіля.

З урахуванням проведеного обговорення, враховуючи наполягання профспілок, Комітетом Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів було рекомендовано Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни» (реєстр. № 4081) за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу (проект постанови Верховної Ради України додається).

Доповідачем на пленарному засіданні з цього питання визначено Голову Комітету Сушкевича В.М.

 

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту