Газ

Кабінет Міністрів України затвердив остаточний графік підвищення цін на природний газ для потреб населення аж до 2017 року залежно від річного обсягу споживання.

Відповідне рішення закріплене в Урядовій постанові від 17.04.2014 № 106 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2014 р. № 81».

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України протягом 2015-2017 рр. встановлюються диференційовані роздрібні ціни на природний газ, що використовується для потреб населення, в залежності від річного обсягу та видів споживання.

Зокрема, передбачено наступний графік підвищення цін на газ: з 1 травня 2015 р. - підвищення на 40 %; з 1 травня 2016 р. - на 20 %; з 1 травня 2017 - на 20 %.

Одночасно Уряд пропонує наступний графік підвищення цін на газ, що використовується підприємствами теплокомуненерго для вироблення тепла для населення: з 1 травня 2015 р. - не менше ніж на 40 %; з 1 травня 2016 р. - не менше ніж на 20 %; з 1 травня 2017 - не менше ніж на 20 %.

Як зазначено в документі, тарифи на тепло для населення повинні бути переглянуті слідом за підвищенням ціни на газ для ТКЕ за аналогічним графіком.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (далі – НКРЕ) на початку квітня 2014 прийняла рішення з 1 травня 2014 підвищити мінімальний тариф на природний газ для потреб населення на 51,1 % - до 1,089 грн. за 1 м3 з 72,54 коп. за 1 м3 (постанова НКРЕ від 03.04.2014 № 420 «Про встановлення роздрібних цін на природний газ, що використовуються для потреб населення) .

Згідно з прийнятим рішенням, мінімальний тариф на газ встановлюється для побутових абонентів, чий річний обсяг споживання не перевищує 2500 м3 на рік, при наявності газових лічильників -1,089 грн. за 1 м3 .

У разі відсутності газового лічильника тариф на газ складе 1,197 грн. за 1 м3.

Для побутових абонентів, чий річний обсяг споживання не перевищує 6000 м3 на рік, до 1,788 грн за 1 м3 за наявності лічильника та до 1,965 грн. за 1м 3 за відсутності лічильника .

Для побутових абонентів, чий річний обсяг споживання перевищує 6000 м3 на рік, тариф на газ з 1 травня ц.р. встановлюється у розмірі 3,645 грн. за 1 м3 за наявності лічильника та 4,011 грн. за 1 м3 при відсутності лічильника .

Тарифи на природний газ для населення в Україні не змінювалися з липня 2010 року.

Принагідно зазначаємо, що під час переговорів з центральними органами виконавчої влади щодо оптимізації роздрібних цін на газ для населення, профспілки не погодили запропоноване з травня ц.р. підвищення цін на роздрібний газ для потреб населення та наголошували, що це підвищення відбувається в умовах замороження мінімальних гарантій в оплаті праці, очікуваного в цьому році рівня інфляції понад 12%, що безперечно суттєво скорочує можливості споживання життєво необхідних ресурсів для працюючих із середньою заробітною платою.

З метою недопущення погіршення рівня життя населення, профспілки звертають увагу центральних органів виконавчої влади щодо необхідності забезпечення належної підготовки пропозицій до Держбюджету наступного року (закладення в бюджет такого рівня фінансування, щоб працююча людина могла заплатити за життєво необхідні послуги та енергоресурси в обсягах, які складають в структурі заробітної плати не більше 10%).

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту