image002

 

В Міністерстві соціальної політики України під головуванням директора Департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики України В.Музиченка, за участі представників Мінекономрозвитку України та Міністерства фінансів України, відбулася фахова нарада з обговорення пропозицій профспілок, наданих до проекту наказу Мінсоцполітики України «Про затвердження Змін до Методики обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги».

Від Федерації профспілок України у зазначеному заході взяли участь представники департаменту бюджетної політики і соціального захисту апарату ФПУ Александрова О.М. та Маковецька Л.Г.

Вищевказаним проектом наказу Мінсоцполітики України запропонувало доповнити Методику обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги новим підпунктом, згідно з яким передбачалося включити до сукупного доходу сімей (одержувачів) доходи від продажу об’єктів нерухомого майна та транспортних засобів.

Профспілками було надано зауваження до цього пункту і зазначено, що він потребує доопрацювання, оскільки його застосування у запропонованій редакції може суттєво обмежити права сімей (одержувачів) соціальної допомоги, які змушені продавати власні об’єкти нерухомого майна та\або транспортні засоби лише тому, що опинилися у скрутних умовах (потреба у вартісному хірургічному втручанні, лікування онкохворого члена сім’ї, перевезення тяжкохворих родичів ближче до сім’ї тощо).

Під час обговорення представники Міністерств погодилися із зауваженнями та доводами профспілок щодо порушеного питання та визнали, що пропозиція є слушною і вказаний пункт наказу потребує доопрацювання.

За результатами обговорення було вирішено, що при обчисленні сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги не включаються доходи від продажу об’єктів нерухомого майна та транспортних засобів, які були використані сім’єю (одержувачем) на лікування або подолання наслідків надзвичайних ситуації у розмірі не менше 10 прожиткових мінімумів на одну особу в розрахунку на місяць у 2014 році, встановленого для соціальних і демографічних груп населення чинним законодавством, за умови документального підтвердження.

Учасники наради домовились, що Мінсоцполітики доопрацює вищевказаний наказ і повторно надішле його профспілкам на погодження.

Такими чином, завдяки наполяганням профспілок, вдалося не допустити звуження прав одержувачів соціальної допомоги, які опинилися у скрутних життєвих обставинах.

 

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту