1397656544 1397232064 gggn

Федерація профспілок України вкрай стурбована можливими негативними наслідками прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" щодо корегування показників (реєстр. № 4308а від 21.07.14), внесеного Урядом до Верховної Ради України.

Запропонований Урядом законопроект цинічно порушує низку статей Конституції України, а саме: статті 1, 3, частину другу ст.6, частину другу статті 8, частину другу статті 19, статті 21, 22, пункт 1 частини 2 ст.92, частину першу, другу, третю ст.95 та суттєво звужує гарантії права на працю та знижує життєвий рівень людини.

Це при тому, що у березні ц.р. Урядом уже запроваджено заходи жорсткої економії коштів, які призвели до зубожіння людини праці та загнали її в умови виживання. Так, у червні ц.р. розмір мінімальної заробітної плати на 364 грн. або на 29,9% занижено порівняно з фактичним розміром прожиткового мінімуму для працездатних осіб, скорегованим на податок на доходи фізичних осіб. Крім цього, за даними Держстату України номінальна заробітна плата у січні-травні 2014 року зросла по відношенню до відповідного періоду попереднього року на 5,3%, індекс споживчих цін травня 2014 до травня 2013 року склав 111%, а до кінця року прогнозується на рівні 19%.

Надзвичайно складна як зовнішньополітична так і фінансово-економічна ситуація в країні потребує прийняття оперативних, але виважених рішень, які не повинні додатково збурювати суспільство та порушувати норми міжнародного та національного законодавства.

ФПУ звернулася до Голови Верховної Ради України Турчинова О.В., Голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Гєллєра Є.В., Голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці Цибенка П.С., Голови Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя Ківалова С.В., Голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Пацкана В.В. та Народних депутатів України з попередженням, що в умовах загострення соціального напруження, підвищення цін та тарифів, стрімкого зростання інфляції та безробіття, замороження державних соціальних стандартів та гарантій прийняття проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2014 рік" щодо корегування показників (реєстраційний номер від 21.07.14 №4308а) у існуючій редакції може спровокувати соціальний вибух.

Низка галузевих профспілок також направила звернення як до вищезазначених адресатів, так і до Гаранта Конституції та Уповноваженого з прав людини щодо неприпустимості прийняття зазначеного антиконституційного та антисоціального законопроекту.

Департамент бюджетної політки

та соціального захисту