middle 205ff63aaaa005d0c1020604f88f3916 

 

Рішучі кроки Уряду на шляху до бюджетної децентралізації свідчать, що реалізацію бюджетної політики України очікують суттєві зміни.

Враховуючи, що Міністерство фінансів України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної фінансової, бюджетної, а також податкової і митної політики, ФПУ звернулась до Міністра фінансів України Шлапака О.В. щодо проведення найближчим часом презентації Стороні профспілок бачення міністерства оновленого механізму реалізації бюджетної політики.

Одночасно ФПУ спільно з всеукраїнськими профспілками працівників бюджетної сфери опрацювала внесений Урядом на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (щодо бюджетної децентралізації) (реєстр. № 4435а від 08.08.2014).

Також вбачаючи низку загроз у разі прийняття зазначеного законопроекту в запропонованій редакції ФПУ звернулася до безпосередніх учасників бюджетної реформи стосовно співпраці задля підвищення ефективності регіональної політики, зокрема, до:

- Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я, Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці, Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики з проханням провести відкриті комітетські слухання з розгляду проекту Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (щодо бюджетної децентралізації) (реєстр. № 4435а від 08.08.2014), а також парламентські слухання з цього питання та висловила готовність долучитися до участі в таких заходах;

- Асоціації міст України з проханням надати позицію стосовно запропонованих у вищезазначеному законопроекті змін до Бюджетного кодексу України.

Крім того, з метою консолідації зусиль для якісної бюджетної реформи на місцях, ФПУ рекомендовано територіальним профоб’єднанням провести широке громадське обговорення для вироблення конкретних солідарних пропозицій щодо запропонованої Урядом моделі бюджетної децентралізації.

 

Профспілкова оцінка законопроекту реєстр. № 4435а від 08.08.2014 додається.

 

З попередньою інформацією можна ознайомитися тут (http://fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/sotsialnij-zakhist/5563-byudzhetna-revolyutsiya-chergova-prozora-initsiativa-uryadu).

 

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту апарату ФПУ