67777

 

 

Міністр соціальної політики України Л.Денісова закликала громадян не зволікати з оформленням компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг та скористатися допомогою, яку Уряд надає сім’ям з найменшими доходами.

Нагадуємо, що враховуючи наполягання профспілок щодо необхідності посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів, Урядом передбачено додатковий механізм соціального захисту населення – прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 05.04.2014 № 83 «Про посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги», якою затверджено Порядок призначення і надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги.

Станом на сьогодні за компенсацією додаткових витрат на оплату житлово-комунальних послуг звернулося лише 2194 сім’ї по всій країні. Призначено компенсації 907 родинам. В той же час, за підрахунками Мінсоцполітики, право на отримання компенсації мають понад 3,5 мільйони українських сімей. Такі дані озвучила Міністр соціальної політики України Л. Денісова сьогодні під час брифінгу для ЗМІ.

Нова адресна програма Уряду для соціальної підтримки малозабезпечених сімей при оплаті комунальних послуг діє з 01 липня цього року. В рамках цієї програми таким родинам надається компенсація додаткових витрат, що виникли після підвищення цін і тарифів на природний газ та тепло.

Зокрема, компенсація надається сім’ям, середньомісячний сукупний дохід яких не перевищує прожиткового мінімуму для сім’ї (в середньому 1190 гривень на особу). Її розмір розраховується як різниця між розміром плати за комунальні послуги у межах норм споживання після підвищення цін і тарифів на послуги та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до їх підвищення.

Л.Денісова навела приклад: якщо до підвищення цін і тарифів на природний газ і теплову енергію (до 01 травня 2014 року) сім’я сплачувала за ці послуги 300 грн. на місяць, а після підвищення – 400 грн., то розмір щомісячної компенсації становитиме 100 гривень.

Задля того, щоб якомога більше родин скористалися своїм правом на компенсації, механізм їх призначення максимально спрощено.

Для оформлення компенсації потрібно звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації із таким переліком документів: заява, довідка про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб (дійсна протягом календарного місяця), довідки про доходи кожної такої особи, документи на житло.

Паралельно із програмою компенсацій діє програма житлових субсидій. За прогнозами Мінсоцполітики, кількість громадян, які отримують житлову субсидію зросте майже до 1 мільйона родин (на цей момент середньомісячна чисельність отримувачів субсидій становить 809,4 тис.).

Таким чином, загальна кількість сімей, яким буде надано державну підтримку після підвищення цін і тарифів на газ та тепло, становитиме понад 4,5 мільйони. В Держбюджеті-2014 на ці витрати передбачено 8,8 млрд. гривень.

 

 

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту

(з використанням матеріалів сайту Мінсоцполітики України)