cq5dam.web.699.470

 

Вчора, 21 жовтня 2014 року, відбулось засідання круглого столу з обговорення проекту моніторингової доповіді «Цілі Розвитку Тисячоліття. Україна - 2014», підготовленої Інститутом демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи спільно з  Міністерством економічного розвитку і торгівлі України за сприяння Програми Розвитку ООН в Україні в рамках проекту «Прискорення прогресу на шляху досягнення Цілей Розвитку Тисячоліття в Україні».

Окрему подяку за значений внесок у підготовку Доповіді розробники висловили й представникам Федерації профспілок України.

В процесі обговорення були представлені ключові висновки щодо стану досягнення ЦРТ в Україні за напрямками:

  1. Подолання бідності;
  2. Забезпечення якості освіти впродовж життя;
  3. Забезпечення гендерної рівності;
  4. Зменшення дитячої смертності;
  5. Поліпшення здоров’я матерів;
  6. Обмеження поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу і започаткування тенденції до скорочення їх масштабу;
  7. Сталий розвиток довкілля.

Як зазначили у своїх доповідях директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи Е.Лібанова та завідувач відділу досліджень рівня життя  Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи Л.Черенько, ця доповідь є останньою серед щорічних доповідей, а наступна буде вже підсумковою за весь період реалізації ЦРТ. Але вже зараз висновки щодо реалізації подолання бідності в Україні мають невтішний характер. Значення показників 2013 року свідчать про консервацію наслідків економічної кризи та перенесення процесів стагнації в економіці на рівень життя населення. Високими залишаються показники бідності серед працюючого населення та  сімей з дітьми, особливо багатодітних сімей: частка бідних серед працюючих осіб у 20013 році становить 20,0%, серед дітей – 32,6%. Частка населення, чиє споживання є нижчим за рівень фактичного прожиткового мінімуму становить 22,1%, що вище значення до кризового 2008 року (19,9%).

Висновок науковців - фактично прогрес у подоланні бідності закінчився у 2008 році, оскільки соціальна політика держави абсолютно не була спрямована на подолання бідності.

Саме тому заступник Голови ФПУ С.Кондрюк у своєму виступі наголосив на важливості включення до Стратегії-2020 Президента України показників з подолання бідності до 2020 року та інших соціальних індикаторів. Зазначене знайшло підтримку у представника Адміністрації Президента України Р.Дорошкевича.

Крім цього в процесі обговорення доповіді учасники дійшли висновку щодо необхідності проведення на базі Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи окремого обговорення проблем та стану подолання бідності в України.

  

 

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту апарату ФПУ