ЖИЛ

Незабаром наші співгромадяни отримають комунальні «платіжки» з новими, суттєво підвищеними нормами та тарифами на житлово-комунальні послуги, перш за все за опалення. На фоні заморожування зарплат та заборгованості із її виплат на суму 1,5 млрд. гривень це може виявитися справжнім шоком для багатьох українців, якім буде дуже важко розраховуватися за послуги ЖКХ, навіть за допомогою компенсацій і субсидій. Що пропонує у зв’язку з цим Уряд? Як він планує вирішувати проблеми найбільш малозабезпечених громадян?

Щоб отримати відповіді на ці запитання Федерація профспілок України ініціювала презентацію фахівцями Мінсоцполітики та Мінрегіобуду України для профспілок нового Порядку надання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування». А для того, щоб цю інформацію отримали і наші громадяни, цю презентацію висвітлювали телевізійні канали БТБ, «Тоніс» і UBR.

У презентації взяли участь: з профспілкової сторони – В.о. Голови ФПУ Сергій Кондрюк, керівник Департамент бюджетної політики та соціального захисту апарату ФПУ Людмила Остапенко, співробітники апарату ФПУ, представники галузевих та регіональних профспілкових організацій та об’єднань; з урядової сторони – заступник директора Департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Тетяна Голубенко, головний спеціаліст Управління економіки систем життєзабезпечення Мінрегіонбуду Ірина Погорела.

ЖИЛ1

Відкриваючи зустріч, В.о. Голови ФПУ Сергій Кондрюк зазначив, що вирішення багатьох складних економічних проблем в країні сьогодні покладено на плечі трудівників. «Мінімальна зарплата заморожена, дуже високий рівень інфляції, величезна заборгованість по зарплаті, - наголосив він. – При цьому зростають ціни і тарифи. Якщо говорити про житлово-комунальне господарство, то вартість водовідведення в середньому по країні збільшилось майже на 70 відсотків. Наші спілчани при замороженої заробітної платі ще мають платити і значно підвищенні тарифи за житлово-комунальні послуги. Ми знаємо, що Урядом запроваджено низку заходів, які мали б мінімізувати ці негаразди шляхом виплати людям компенсацій і субсидій. Однак практика показує, що кількість звернень за цими компенсаціями і житловими субсидіями є вкрай низькою. Це говорить або про необізнаність громадян (тут профспілки готові самим активним чином долучитись до інформаційної роботи), або говорить про складний механізм отримання цих субсидій (тоді ми будемо вносити до Уряду відповідні пропозиції). Ми думаємо, тут є і той, і інший фактори. Один факт: заборгованість населення за житлово-комунальні послуги сьогодні сягнула 11 млрд. гривень! А сума наданих житлових субсидій – близько одного мільярда. Це говорить про те, що в десять разів більше люди не змогли вчасно заплатити за ці послуги проти того, що їм можуть компенсувати через падіння платоспроможності заробітної плати. Ми запросили наших колег з Мінсоцполітики і Мінрегіонбуду з тим, щоб вони проінформували, як практично без зайвих бюрократичних перепон люди могли вчасно і ефективно звернутись за цими житловими субсидіями чи компенсаціями. Ми переконані, що така робота дозволить розвіяти певні міфи, які нагнітають окремі політичні сили, а з іншого боку навпаки розкрити ті зони конфлікту, які сьогодні є в цієї царині. Для мінімізації соціального протесаного настрою наших співгромадян, які у листопаді отримують «платівки» з новими тарифами, ми і проводимо таку зустріч».

ЖИЛ6

У ході дискусії та жвавого обміну думками щодо так званої «комунальної революції», викликаної постановою Кабінету Міністрів України «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» та її наслідків Тетяна Голубенко і Ірина Погорела проінформували про нюанси нового Порядку надання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

Ясна річ, що дію цей постанови відчує на собі кожен українець, що претендує на пільги з оплати ЖКП або отримання субсидії. Одним словом, жити по-новому доведеться багатьом, отримувачів субсидій в Україні зараз близько мільйона чоловік.

Перш за все, всім одержувачам житлових субсидій, всім без винятку, в найближчі місяці потрібно буде звернутися в управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання для призначення субсидій за новими правилами.  В Постанові прописано 9 груп нормативів: соціальні норми житла для одержувачів субсидій та пільговиків; соціальні нормативи користування ЖКП: індивідуальним опаленням, газопостачанням, електропостачанням, вивезенням побутових відходів та водопостачанням у всіх його трьох проявах: централізованого водопостачання, гарячого водопостачання та водовідведення.

Для інвалідів війни і пільговиків-членів їх сімей Постановою №409 встановлені особливі умови: плата за воду і водовідведення прив’язана до загальних соціальних нормативів. Раніше діяли «квартирні» норми – 21 кв. м на кожного члена сім’ї, зареєстрованого в будинку або квартирі, і додатково 10,5 кв.м на сім’ю, – залишені тільки для одержувачів пільг з плати за житло.

ЖИЛ5

Для одержувачів субсидій Постановою №409 встановлена нова соціальна норма житла – 13,65 кв.м загальної площі на одну особу і додатково 35,22 кв.м на сім’ю. В цілому, рівень соціального захисту отримувачів субсидій в результаті зміни нормативів змінився незначно. Для малочисельних сімей він навіть підвищений. Одинокі власники житла тепер можуть претендувати на покриття субсидією 48,87 кв. м житлоплощі, а не 31,5 «квадрата», як раніше. Для сімей з двох осіб ліміт покриття житлово-комунальних витрат субсидіями підвищено на 10 м з 52,5 кв.м до 62,52 кв.м. Сім’ям з 4 чоловік доведеться на 6 м «стиснутися», з 94,5 кв.м до 89,82 кв.м.

Серйозні зміни стануть відчутні лише для великих сімейств. Наприклад, для сім’ї з 10 чоловік соціальний норматив житла тепер 158,07 кв.м, а не 199,5 кв.м, як раніше. Скасовано також «безліміт» для однокімнатних квартир – раніше громадянам, які проживають в однокімнатних квартирах, субсидії надавалися на загальну площу житла незалежно від розміру квартири. Разом з тим, з набранням чинності Постанови №409 у пільговиків та одержувачів субсидій з’явився серйозний стимул для економного споживання комунальних послуг. Справа в тому, що нові соціальні нормативи споживання значно скромніше діяли раніше. Так, нормативи водопостачання, як холодного, так і гарячого, зменшені приблизно в два рази. Наприклад, нормативи гарячого водопостачання зменшено з 3,5 кв.м до 1,6 кв.м. Аналогічна ситуація з водовідведенням та газопостачанням, нормативи їх споживання істотно знижені. З електропостачанням та вивезенням побутових відходів ситуація зворотна: нормативи їх споживання підвищені. ЖИЛ4

Важливо і те, що тепер всі нормативи споживання приведені до одного знаменника» – об’єднані в одному документі. Раніше по кожній послузі нормативи споживання були встановлені окремими документами, що часом призводило до плутанини і навіть судових розглядів.

На поправки, внесені Постановою №409 безпосередньо в порядок призначення субсидій та Постанова КМ №1156, яким встановлено розмір витрат на оплату ЖКП при призначенні субсидій, варто акцентувати особливо. Головна з них – відміна обов’язкових платежів у розмірі 15% або 10% місячного або річного доходу сім’ї. Замість цих фіксованих показників тепер діє гнучка прогресивна шкала. Розмір обов’язкових платежів, що не покриваються субсидією, відтепер буде розраховуватися за формулою, прив’язаною до розміру прожиткового мінімуму. Завдяки цьому сім’ї з невеликим середньомісячним сукупним доходом (у розрахунку на одного члена сім’ї) будуть платити менше, ніж до 1 жовтня 2014 року.

А сім’ям зі значним доходом, навпаки, платити доведеться більше. Це принципове нововведення. Якщо середньомісячний доход на одного члена сім’ї становить 500 грн, сім’я за комунальні послуги тепер буде оплачувати лише 3,2%, на решту суми буде надаватися субсидія в межах соціальних норм і нормативів. Для сім’ї з місячним доходом на члена сім’ї в розмірі двох прожиткових мінімумів, близько 2500 грн, не зміниться нічого: така сім’я буде сплачувати 15% доходу. А для сім’ї з місячним доходом в розмірі 5 тис. грн.. обов’язковий платіж складе вже близько 30%. Загалом, внесено багато поправок.

ЖИЛ3

Але головне все ж те, наскільки вони зможуть задовольнити людей і до чого можуть привести у недалекому майбутньому.

Учасники презентації були єдині у тому, що такі зустрічі дуже корисні і проводити їх необхідне регулярно.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ