70043

 

23 жовтня 2014 року на засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, яке проходило у формі відкритого слухання, під головуванням члена Комісії Ковалів Ю.І., було обговорено проект постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до Тарифів на електроенергію, що відпускається населенню» (далі – Постанова).

У зазначеному заході взяли участь представники Федерації профспілок України, Київської міської ради профспілок, Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні та Міністерства соціальної політики України.

 

На сьогодні тарифи на електроенергію, що відпускається населенню затверджені постановою НКРЕ від 23.04.2012 № 497 «Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню», зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 23 квітня 2012 року за № 598/20911 (зі змінами).

Встановлені Комісією тарифи на електроенергію для населення та інших споживачів, для яких застосовуються тарифи на електроенергію для населення, відповідно до політики Уряду, є фіксованими, однаковими для всіх областей України та диференційованими в залежності від місячних обсягів споживання електроенергії.

Зважаючи на складну соціально-політичну та економічну ситуацією, що склалася у державі, особливо нагальним стало питання економії природного газу та здійснення заходів по його заміщенню. Для реалізації таких заходів Урядом було прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 № 540 «Про стимулювання споживачів природного газу та теплової енергії до переходу на використання електричної енергії для опалення і підігріву води».

На виконання зазначеної постанови Кабінету Міністрів України НКРЕКП розроблено постанову «Про затвердження Змін до Тарифів на електроенергію, що відпускається населенню», яка передбачає в період з 01 жовтня по 30 квітня (включно) збільшення обсягів споживання електричної енергії для населення, що проживає в будинках (квартирах), обладнаних в установленому порядку електроопалювальними установками з 3600 кВт·год до 5000 кВт·год (включно), на які застосовується найнижчий тариф на електроенергію (23,7 коп. за 1 кВт·год (з ПДВ)).

Під час обговорення, Член Комісії Ковалів Ю.І. наголосила, що прийняття цього рішення сприятиме заохоченню побутових споживачів до встановлення електроопалювальних установок замість установок, що працюють з використанням природного газу, і, у разі недостатнього забезпечення газовими ресурсами, дозволить забезпечити потреби споживачів в опаленні житлових приміщень. Крім цього, заміщення побутовими споживачами опалювального обладнання, що працює з використанням природного газу на електроопалювальні установки з використанням диференційованого за періодами часу обліку електроенергії, дозволить зменшити щомісячні витрати на опалення приміщень.

 

Довідкова інформація: Кількість домогосподарств, обладнаних електроопалювальними установками або електроопалювальними установками та кухонними електроплитами, складає 79 948 абонентів, у тому числі, що споживають понад 3 600 кВт·год на місяць – 2 391 абонент.

Фактичний обсяг споживання електроенергії в опалювальний період 2013 року (з січня по квітень та з жовтня по грудень) домогосподарствами, які обладнані електроопалювальними установками або електроопалювальними установками та кухонними електроплитами, склав 702 986 тис.кВт·год, у тому числі домогосподарствами, що споживають понад 3 600 кВт·год на місяць – 85 694 тис.кВт·год.

 

         Представник Київської міської ради профспілок Панова О.Л. зазначила, що питання є слушним і актуальним. Разом з тим, звернула увагу членів Комісії, що у житловому мікрорайоні Жуляни Солом’янського району м. Києва, є підстанції, які після 6 годин вечора не витримують навантаження. У зв’язку з цим, мали місце тривалі відключення освітлення мешканцям мікрорайону. Мешканці приватного сектору, що придбали газові котли нового покоління, які працюють від електропостачання, залишалися без гарячої води, світла і опалення.

З цього приводу до Київської міської ради профспілок надходили звернення споживачів. Київська міська рада профспілок зверталася до керівництва ПАТ «Київенерго» з пропозицією щодо заміни підстанцій, інвентаризації та модернізації електропостачальних мереж.

Порушене питання потребує комплексного вирішення, оскільки під підстанцію потрібно виділити землю -, зазначила Ковалів Ю.І.

НКРЕКП рекомендовано Київській міській раді профспілок підготувати звернення з порушеного питання і надіслати Комісії для розгляду.  

        

         Представники Федерації профспілок України звернули увагу членів Комісії, що відповідно до порядку розгляду проектів нормативно-правових актів СПО об’єднань профспілок, членам СПО буде надіслано проект постанови НКРЕКП для висловлення своєї позиції, після цього позиція СПО об’єднань профспілок буде надіслана Комісії офіційним листом.

         Сторони домовились, що упродовж 2-х тижнів надішлють Комісії експертний висновок щодо вищевказаної постанови НКРЕКП.

 

         Одночасно НКРЕКП поінформувало присутніх, що у зв’язку із ліквідацією НКРЕ та створенням НКРЕКП, Комісією надіслано лист СПО об’єднань профспілок, СПО об’єднань роботодавців та Мінсоцполітики України з проханням надати кандидатури до складу тристороннього дорадчого органу при Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

 

 

                                                                  Департамент бюджетної політики

                                                                  та соціального захисту