uslugi

 

На звернення Профспілкової Сторони НТСЕР щодо профспілкових пропозицій з подальшого реформування податкової системи (в рамках виконання рішення засідання НТСЕР 15 вересня ц.р.) від Державної фіскальної служби України отримано відповідь, в якій ДФС надає здебільше ухильні та поверхневі коментарі, а в деяких випадках конкретно не підтримує профспілкові зауваження й пропозиції, за винятком тих, які призведуть до збільшення доходів бюджету (стосується збільшення акцизів на алкоголь та тютюн) (відповідь додається).

Зокрема, ДФС не підтримала зауваження й пропозиції щодо забезпечення соціально справедливої податкової системи шляхом:

  • встановлення неоподатковуваного мінімуму доходів громадян та впровадження до всіх видів доходів єдиного принципу –оподаткування прибутку, оскільки такі зміни призведуть до недоотримання місцевими бюджетами надходжень з податку на доходи фізичних осіб.
  • удосконалення порядку надання податкової знижки, зокрема, шляхом запровадження реального механізму віднесення її до складу витрат на лікування та медичне обслуговування;
  • збереження:

-              неоподатковуваної площі нерухомості зі сплати податку на нерухоме майно;

-              податкових пільг соціально важливого значення (зокрема, зі сплати податку на землю дитячими оздоровчими закладами);

-              соціально важливої норми із включення до витрат роботодавців відрахувань первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу.

 Водночас під час національних консультацій з Порядку денного глобального розвитку після 2015 року, які відбулися у 88 країнах усіх континентів, питання створення справедливої системи оподаткування було визнано важливим механізмом для зменшення існуючої різниці між багатими та бідними.

За даними Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В.Птухи 83,6% (!) в Україні складають незаможні, бідні і злиденні громадяни та всього 0,05% населення, які володіють надбагатствами.

Зважаючи на таку вкрай невтішну картину, - з одного боку, та міжнародну підтримку в цьому питанні, - з іншого, ФПУ не зупиниться та буде просувати свою позицію, зокрема, через активну участь у засіданнях Уряду, урядових та парламентських комітетів, а також під час роботи робочих груп з реформування податкового законодавства та засідань Громадських рад при Міністерстві фінансів України та Державній фіскальній службі України.

 

 

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту