P111214 10.10

 

11 грудня 2014 року відбулась консультативна нарада представників профспілок і фахівців Держспоживінспекції на тему безпечності товарів нехарчового призначення.

На її початку було відзначено конструктивність співпраці ФПУ і Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів у рамках реалізації Меморандуму про співробітництво між двома організаціями, що був підписаний два роки назад.

Тема чергової наради була продиктована ситуацією, що склалася на сьогодні у зв’язку із забороною на законодавчому рівні проводити будь-які перевірки діяльності суб’єктів господарювання. Втім, для обох організацій є важливим забезпечення якості продукції, що купується та продається, безпеки товарів широкого вжитку для здоров’я людей, а також проведення заходів, спрямованих на убезпечення потрапляння на ринок шкідливої продукції.

Олександр Жмуд – зав. відділу планування та нагляду за нехарчовою продукцією та Ілона Соломяна-Біссієр - заступник начальника Управління Держспоживінспекціі повідомили, що в умовах, що склалися, відомство спрямовує свою діяльність на вжиття превентивних заходів:

- проведення просвітницької роботи,

- підвищення правової обізнаності та поінформованості споживачів про їх права,

- надання правової допомоги громадянам, у т.ч. при у підготовці позовних заяв для судового захисту їх прав як споживачів,

- надання консультацій суб’єктам господарювання та сприяння здійсненню ними ініціативного та самостійного контролю відповідності продукції встановленим вимогам і загальній вимозі щодо безпечності продукції.  

Спілчани, які брали участь у нараді, представники Профспілки виробничників і підприємців,  працівників автомобільного та шляхового господарства, працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення, департаменту бюджетної політики та соціального захисту апарату ФПУ отримали вичерпні відповіді на свої запитання.

Було досягнуто домовленості про підготовку інформаційних матеріалів з проблеми захисту прав споживачів з метою інформування членів профспілок.

 

P111214 10.31

 

Довідково: Меморандум про співробітництво між Державною інспекцією України з питань захисту прав споживачів та  Федерацією профспілок України був підписаний 9 жовтня 2012 року. Основна мета Меморандуму – захист прав споживачів, подолання правових і організаційних перешкод у застосуванні норм законодавства, підвищення ролі громадських організацій, які представляють інтереси своїх членів як споживачів товарів, робіт і послуг.

ІАЦ