2014-15-12 all

Дослідження бідності, які проводились в Україні з 1999 року, відповідали вимогам та відображали реалії розвитку суспільно-економічних процесів. До 2014 року рівень, глибина і профіль бідності в Україні мали доволі традиційний характер. Події 2014 року очікувано призведуть до зростання рівня бідності за всіма критеріями як через події на Сході Україні та Криму, так і через значний економічний спад.

Поточний 2014 рік позначився виникненням феномену нової, раптової бідності, зумовленою появою близько мільйона вимушених переселенців, більшість яких втратила роботу, житло, майно і певний соціальний статус.

У зв’язку з цим нині виникає необхідність розробки нових наукових підходів до оцінки нових проявів бідності та політики її запобігання та подолання. Зокрема й в розрізі підготовки нової Стратегії подолання бідності, в рамках імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Саме з цією метою, 15 грудня ц.р., в приміщені  Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи НАН України відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Нові виклики бідності в Україні» за участі науковців-представників національної академічної науки в галузі економіки, соціології, соціальних і регіональних досліджень, наукових економічних шкіл системи вищої освіти, неурядових дослідницьких центрів та організацій громадянського суспільства.

Представники Федерації профспілок України також взяли участь у зазначеній  конференції.

Під час конференції учасники мали змогу ознайомитись з досвідом Грузії та Молдови щодо вирішення подібних проблем, обмінятись результатами наукових досліджень щодо виникнення нових форм та проявів бідності в Україні,  проаналізувати виклики та ризики на шляху подолання бідності, а також обговорити нові шляхи її подолання.

За результатами роботи учасники Міжнародної науково-практичної конференції напрацювали та прийняли рекомендації щодо політики подолання та запобігання бідності, адресовані органам законодавчої та виконавчої влади усіх рівнів, сторонам соціального діалогу та організаціям громадянського суспільства.

Департамент бюджетної політики та

соціального захисту апарату ФПУ