2033D0EB-79CA-4B26-A37B-90F0E46FD07C cx0 cy10 cw0 mw1024 s n r1

 

Профспілки стурбовані високим рівнем тінізації економіки, однією зі складових якої є виплата заробітної плати «у конвертах» та нелегальна зайнятість.

За оцінками експертів сучасний рівень «тіньової» економіки в Україні коливається в межах 30 – 50% ВВП та суттєво перевищує аналогічний показник європейських країн. Майже 7 мільйонів українців працює в «тіні» та 50% заробітної плати виплачується за тіньовими схемами. Втрати українського бюджету через тіньовий ринок праці оцінюються на рівні понад 46 млрд. грн., а недоотримані соціальні внески складають більше 97 млрд. грн. на рік.

Існування тіньової економіки, ухиляння від сплати податків, отримання заробітної плати в «конвертах» несе в собі такі потенційні загрози в суспільстві, як загроза національній економіці, негативний вплив на систему розподілу ресурсів і зниження продуктивності праці, загроза соціальній безпеці, демократичним цінностям і суспільним інститутам. Ці явища знищують цивілізовані трудові відносини, а відтак позбавляють людей віри у справедливість та законність.

На глибоке переконання профспілок легалізація заробітної плати має бути головним завданням держави для забезпечення соціальної захищеності працюючого населення, розвитку економіки держави в цілому та декриміналізації суспільства.

Саме тому, Федерація профспілок України неодноразово зверталася до сторін соціального діалогу з комплексними пропозиціями щодо консолідації зусиль у боротьбі з «тіньовою» економікою на шляху євроінтеграції України.

25 грудня 2014 року Верховною Радою України прийнято у першому читанні проект Закону України «Про реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці» (регістр. № 1573 від 22.12.2014), запропонований Кабінетом Міністрів України.

Зазначеним законопроектом, крім реорганізації системи соціального страхування, пропонується внести зміни до законодавства про оплату праці, адміністративного та кримінального законодавства, які, на думку авторів, сприятимуть легалізації заробітної плати та зайнятості, зокрема:

1. Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору в письмовій формі та повідомлення Державної фіскальної служби про прийняття працівника на роботу.

2. У разі виявлення оформлення трудових відносин без укладення трудового договору, роботи на умовах неповного робочого часу при фактичному виконанні роботи повний робочий працівникові виплачується заробітна плата не нижче середньої заробітної плати за відповідним видом економічної діяльності без урахування фактично виплаченої заробітної плати за встановлений період роботи.

3. Передбачаються фінансові санкції для юридичних та фізичних осіб-підприємців у вигляді штрафу у розмірі від 1 до 30 мінімальних заробітних плат за допуск працівника до роботи без оформлення трудових відносин, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, виплати заробітної плати без нарахування та сплати єдиного внеску та податків, порушення термінів виплати заробітної плати більш ніж за один місяць, виплати не в повному обсязі, недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці та порушення інших вимог трудового законодавства.

4. Запроваджуються штрафи для посадових осіб за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудових відносин; за незаконне звільнення працівника з роботи з особистих мотивів чи у зв’язку з повідомленням ним про порушення вимог Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» іншою особою, а також інше грубе порушення законодавства про працю.

Нажаль, Урядом та керівництвом держави в чергове проігноровані пропозиції профспілок щодо легалізації заробітної плати та зайнятості, серед яких були визначені наступні:

1) підвищення розміру мінімальної заробітної плати до рівня, який би враховував потреби працівника щодо розширеного відтворення робочої сили, обов’язкові внески та податки (у т.ч. податок на доходи фізичних осіб), витрати на медичне обслуговування, освіту та житло, сімейну складову;

2) запровадження на законодавчому рівні мінімальних гарантій в оплаті праці за галузевою ознакою;

3) підвищення мотивації колективно-договірного регулювання соціально трудових відносин та законодавче закріплення обов’язкового укладання угод на всіх рівнях;  

4) виявлення та ліквідація суб’єктів, які здійснюють тіньові операції конвертації безготівкових коштів у готівку (так званих «конвертаційних центрів);

5) формування громадської думки щодо ставлення до тіньової економіки як до негативного явища у цивілізованому суспільстві;

6) притягнення до кримінальної відповідальності роботодавців, які ухиляються від офіційного оформлення трудових відносин та легалізації заробітної плати, забезпечення публічності щодо відповідальності роботодавців за порушення трудового законодавства тощо.

Водночас законопроектом пропонується збільшити штрафи за несвоєчасну сплату єдиного внеску. При цьому знову ігнорується питання своєчасності виплати заробітної плати працівникам. Зважаючи на викладене, профспілки наполягають на одночасному внесенні змін до чинного законодавства щодо запровадження відшкодування працівникові за затримку виплати йому заробітної плати щонайменш у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку у розрахунку на рік за кожний день затримки.

Профспілки застерігають владу від спроб перекласти на працівника тягар легалізації тіньових оборудок бізнесу та закликають не сприяти соціально безвідповідальним роботодавцям в їх спробах уникнути від виконання соціальних обов’язків перед суспільством.

 

Департамент виробничої політики та колективно-договірного регулювання