1382033465 23

 

 

До Федерації профспілок України надходять численні звернення членських організацій щодо заборгованості з профспілкових внесків та інших належних профспілкам коштів під час банкрутства підприємств.

У зверненнях зазначається, що при відкритті ліквідаційної процедури підприємства утримані профспілкові внески до профспілкової організації не перераховуються, відносячи їх до кредиторської заборгованості підприємства.

Утім, відповідно до ст. 45 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», кредиторські вимоги задовольняються у четверту або шосту чергу, що унеможливлює виплату заробітної плані профспілковим працівникам.

(Копія листа ЦК Профспілки працівників суднобудування України додається).

У відповідь ФПУ звернулась до Верховної Ради України і парламентському Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення з проханням розглянути можливість внесення відповідних змін до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» шодо захисту прав працівників первинних профспілкових організацій у процедурі банкрутства.

 

(Лист ФПУ додається).

 

ІАЦ