56 main

 

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, надіслала роз’яснення СПО об’єднань профспілок стосовно проекту постанови «Про внесення змін до Правил користування електричною енергією», які пропонуємо до уваги.

(зазначений проект постанови був розміщений на сайті НКРЕКП для надання зауважень і пропозицій).

Оскільки проектом постанови НКРЕКП передбачено введення системи попередньої оплати за споживання електричної енергії для усіх категорій споживачів, СПО об’єднань профспілок у грудні 2014 року надіслав звернення до Комісії, в якому наголосив на недопустимості введення попередньої оплати за електроенергію.

Відповідно до пояснень НКРЕКП, інформуємо, що згідно з Указом Президента України від 14.11.2014 № 876, введено в дію Рішення РНБОУ від 04.11.2014 «Про стан забезпечення енергетичної безпеки держави та невідкладні заходи щодо сталого проведення опалювального сезону 2014\15 року».

Відповідно до зазначеного Рішення РНБОУ, Кабінету Міністрів України доручено невідкладно опрацювати питання щодо поліпшення стану розрахунків за енергоносії усіма категоріями споживачів, у тому числі шляхом введення з 1 грудня 2014 року системи попередньої оплати за споживання енергоносіїв.

На виконання Рішення РНБОУ та вищевказаного Указу Президента, НКРЕКП було розроблено проект постанови «Про внесення змін до Правил користування електричною енергією».

При цьому, згідно з абзацом другим пункту 1.1 Правил користування електричною енергією, затверджених постановою НКРЕ від 31.07.1996  № 28, дія цих Правил поширюється на всіх юридичних осіб та фізичних осіб, крім населення.

Таким чином, наголошуємо: проект постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Правил користування електричною енергією» не стосується населення.

 

 

 

                                                        Департамент бюджетної політики

                                                        та соціального захисту