236

 

Як відомо, спільними зусиллями профспілок в базовому Податковому кодексі України вдалося врегулювати цілий ряд питань оподаткування доходів та витрат профспілок.

Разом з цим, в рамках проведення так званої податкової реформи, Урядом була здійснена спроба суттєво погіршити важливі соціальні норми, зокрема планувалося посилення податкового тиску на трудові доходи громадян, введення оподаткування житла з кожного квадратного метру, скасування пільг соціального значення тощо.

Більш того, підготовка законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу України велася кулуарно, в закритому режимі, без можливості громадськості впливати на процес.

Уникаючи процедури громадського обговорення та порушуючи порядок проведення соціального діалогу, даний проект був внесений до парламенту 22.12.14 (текст законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу та деяких інших Законів України (щодо податкової реформи) було розміщено на сайті ВР 23.12.14 за р.№1578).

Упереджуючи вищезазначені ризики, Федерація профспілок України 25.12.14, звернулася до Комітету Верховної Ради України з питань податкової політики та парламентських фракцій (листи №№04-18/1194-СПО, 04-18/1195), зокрема, з вимогами щодо припинення вичавлювання податків з населення країни та забезпечення соціально виваженого підходу до оподаткування нерухомості.

У новій редакції Податкового кодексу, яка була прийнята 28.12.14, а набула чинності з 1 січня ц.р., враховано більшість профспілкових інтересів, зокрема, щодо збереження податкових пільг в оподаткуванні профспілкових виплат та пільг в сфері освіти та охорони здоров’я; збереження механізму щодо неоподаткування для роботодавця коштів, перерахованих первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу; звільнення від оподаткування соціальної норми житлової нерухомості.

Враховуючи ряд прямих загроз, що містить оновлений Податковий кодекс України, фахівцями ФПУ було підготовлено законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України, який пройшов фахове обговорення 21 січня ц.р. за участю представників членських організацій. Серед ключових норм законопроекту є: включення до переліку неоподатковуваної нерухомості санаторно-курортних, оздоровчих та реабілітаційних закладів (у т.ч. дитячих), окремих будівель господарського призначення; збільшення неоподатковуваного розміру пенсій; відновлення ставки оподаткування заробітної плати шахтарів на рівні 10%; відновлення пільги з земельного податку для дитячих санаторно-курортних та оздоровчих закладів тощо (законопроект додається).

Інформуємо також, що новий порядок оподаткування податком на прибуток та податком на нерухомість викликає багато запитань і непорозумінь у експертів та громадськості, у зв’язку з чим, 9 лютого ц.р. ці питання розглядатимуться на засіданні Комітету Громадської ради при Державній фіскальній службі України, на якому представники ФПУ, як члени цього Комітету, висловлюватимуть свої зауваження та пропозиції.

За результатами даного засідання доопрацьований профспілковий законопроект планується просувати через ГР при ДФСУ, а також направити до Мінфіну та ДФСУ.

Зазначена робота потребує залучення широкого кола експертів, до якої просимо залучати фахівців з регіонів, а також проводити відповідну роботу з народними депутатами, з якими співпрацює профспілка.

Пропозиції та зауваження з приводу підготовки та просування даного проекту просимо направляти до 10 лютого ц.р. на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Також інформуємо, що Федерація профспілок України звернулася до Державної фіскальної служби України з проханням надати письмові роз’яснення з питань оподаткування доходів профспілкових організацій та військового збору, а також висвітлити представниками ДФС України перед профспілковими організаціями інформацію щодо останніх змін в податковому законодавстві (попередня дата заходу - 26.02.15).

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України»

 

Порівняльна таблиця до проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України»

 

Департамент бюджетної політики

за соціального захисту