sem

 

12 лютого 2015 року в Федерації профспілок України відбулася нарада за участі представника Мінрегіону України та членів Робочої групи СПО об’єднань профспілок з розгляду документів щодо питань зміни діючих тарифів (цін) для населення, що надходять від центральних органів виконавчої влади та державних колегіальних органів, з обговорення проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення», розробленого за ініціативи Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

 Представник Мінрегіону України - Кравченко Н.О. доповіла, що зазначений проект акта розроблений Міністерством у зв’язку з необхідністю удосконалення механізму формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, а також необхідністю врахування особливостей надання та споживання централізованого водопостачання та водовідведення підприємствами водопровідно-каналізаційного господарства.

Чинним Порядком формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги», не передбачено можливості формування окремих тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення для суб’єктів господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення, які придбають у інших підприємств водопостачання та водовідведення питну воду з метою її подальшої реалізації споживачам, та/або які подають стічні води на очищення іншому підприємству.

В той же час на практиці є досить багато таких підприємств. Їх діяльність обумовлюється, в першу чергу, технологічними особливостями виробництва/надання комунальних послуг.

Як приклад, КП «Здолбунівводоканал» Рівненської області при наданні послуг з централізованого водовідведення споживачам м. Здолбунів користується очисними спорудами ОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал»; ТОВ «Трускавецький водоканал» надає послуги з централізованого водопостачання своїм споживачам купуючи воду у КП «Дрогобичводоканал» (споживання
ТОВ «Трускавецький водоканал» становить 55% від загального обсягу реалізації питної води КП «Дрогобичводоканал»); КП «Уманьводоканал», враховуючи обмеження водних ресурсів у місті,  отримує воду від
ТОВ «Білоцерківвода».

Практика показала, що таких підприємств (суб’єктів господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення) необхідно виділяти в окрему категорію, оскільки встановлення єдиного тарифу для виробників у сукупності із зростанням їх власних витрат призводить до суттєвого зростання тарифів для кінцевих споживачів.

Зокрема, Кравченко Н.О. поінформувала присутніх, що Антимонопольним комітетом України було виявлено порушення формування тарифів у водоканалах Дрогобича та Трускавця.

У результаті дослідження щодо надання послуг з постачання холодної води та послуг з централізованого водопостачання і водовідведення міста Трускавець, Антимонопольним комітетом було встановлено, що у зв’язку із застосуванням нових тарифів (встановлених у 2014 році), споживачі Трускавця відшкодовують витрати ТОВ «Трускавецький водоканал» та всі витрати КП «Дрогобичводоканал» на забезпечення водою споживачів Стебника. Дрогобича та населених пунктів Дрогобицького району, що у свою чергу призводить до збільшення різниці в тарифах на межі території та нав’язування споживачам витрат, пов’язаних з постачанням води до Дрогобича та Стебника, а також включення до тарифу на послуги, інвестиційних витрат підприємства КП «Дрогобичводоканал» та безпосередньо товариства і включення до тарифу витрат на транспортування води магістральними трубопроводами.

Комітетом було зобов’язано відомства здійснити аналіз єдиних тарифів на відповідність до вимог порядку формування тарифів, а також провести перерахунок цих тарифів шляхом виключення витрат, які не пов’язані із безпосереднім наданням послуг.    

  В ході дослідження Антимонопольним комітетом було з’ясовано, що  формування єдиного тарифу по підприємству (для виробника\виконавця) не забезпечує принципу економічної обґрунтованості.

 До створення НКРЕКП і встановлення у Комісією 2014 році нових тарифів на послуги водопостачання і водовідведення, відповідною постановою Нацкомпослуг КП «Дрогобичводоканал» були встановлені тарифи на послуги з централізованого водопостачання для потреб населення та окремі тарифи для потреб ТОВ «Трускавецький водоканал».

 За інформацією Мінрегіону України, були проведені наради з НКРЕКП, і Комісія погодилась щодо необхідності формування окремих тарифів на централізоване водопостачання та/або водовідведення для суб’єктів господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення, які придбають у інших підприємств водопостачання та водовідведення питну воду з метою її подальшої реалізації споживачам, та/або які подають стічні води на очищення іншому підприємству, а також для інших споживачів.

На сьогодні вищевказаний проект постанови Кабінету Міністрів погоджено НКРЕКП та Антимонопольним комітетом України.

 

За результатами наради, враховуючи детальну інформацію та пояснення, надані представником Мінрегіону, члени Робочої групи СПО об’єднань профспілок підтримали проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення» та домовились щодо зустрічей задля обговорень соціально важливих проектів з розробниками.

    

 

                                                        Департамент бюджетної політики

                                                        та соціального захисту