20150217 093148

 

17 лютого зібралися на робочу нараду бухгалтери, які працюють у профспілковий організаціях, щоб обговорити практику вирішення проблемних питань в оподаткуванні доходів та витрат профспілок.

Нарада була ініційована Департаментом бюджетної політики та соціального захисту та Фінансово-економічним департаментом апарату ФПУ.

Учасників зустрічі поінформували про розробку Федерацією профспілок України законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України». В документі враховано пропозиції членських організацій та надіслано його на розгляд до Державної фіскальної служби України і Міністерства фінансів України.

Утім, нова редакція Податкового кодексу містить низку норм, які викликають запитання у профспілкових фахівців, зокрема стосовно порядку оподаткування професійних спілок, їх об'єднань та організацій профспілок, а саме:

- чи відносяться професійні спілки, їх об'єднання та організації до громадських об'єднань, які не є платниками податку на прибуток підприємств;

- в яких саме випадках профспілки можуть бути платниками податку на прибуток;

- чи потрібно профспілкам, які були включені до Реєстру неприбуткових організацій та установ, перереєстровуватися за новими правилами;

- чи будуть виключені з Реєстру неприбуткових організацій та установ ті неприбуткові організації, установи, які не перереєструються за новим порядком ведення такого Реєстру;

- яким є порядок подання податкової звітності з податку на прибуток
профспілковими організаціями;

- чи повинні профспілки подавати фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва;

- чи мають право профспілкові організації у разі відсутності оподатковуваного прибутку не подавати до фіскальних органів фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва (форми № 1-м та 2-м), який передбачений п. 46.2. ПКУ та багато інших питань.

За відповідним роз'ясненням ФПУ звернулась до Державної фіскальної служби України, в т.ч. і через Громадську Раду при ДФСУ.

Обмін думками фахівців, що відбувся у ході робочої наради, стане в нагоді під час підготовки до зустрічі представників ФПУ з представниками ДФСУ і Мінфіну.

 

(Проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України» додається).

 

20150217 093143

 

20150217 093058

 

 

20150217 093249

ІАЦ