Webinar11

 

На Офіційному веб-порталі ФПУ 18 лютого проходила Інтернет-конференція з нагоди відзначення Всесвітнього дня соціальної справедливості.

 

На запитання відвідувачів нашого сайту відповідали фахівці структурних підрозділів апарату ФПУ.

 

Дякуємо за участь в Інтернет-конференції!

 

Зокрема ми отримали такі питання:

 

 

- Минулий злочинний режим, як з’ясувалось, вкрав у держави більше за 3 роки, ніж за усі роки незалежності хабарники і злодії. Зрозуміло, що про соціальну справедливість там і не йшлося. Але чому ж нова демократична влада знову вимагає «затягти паски» і не проводить дієвих реформ?

Що роблять профспілки для досягнення соціальної справедливості у сфері оплати праці і пенсійного забезпечення?

Працюючий пенсіонер, ветеран труда Володимир Грицак,

м. Чернівці

 

           Відповідь:

 

Враховуючи наявні проблеми у системі пенсійного забезпечення, пов’язані в першу чергу, з низьким рівнем пенсій, Федерацією профспілок України постійно вносяться вимоги до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо необхідності якнайшвидшого вирішення питань «детінізації» зайнятості та доходів населення, підвищення рівня оплати праці, що має забезпечити збільшення надходжень до бюджету Пенсійного фонду та підвищити розміри пенсій.

         Так серед вимог, які висувалися Федерацією профспілок України під час Всеукраїнських акцій протесту профспілок, проведених у жовтні та грудні 2014 року, були вимоги щодо необхідності проведення з 1 січня 2015 року підвищення пенсій не менш ніж на рівень інфляції за 2014 рік та з подальшим забезпеченням їх підвищення з урахуванням темпів зростання середньої заробітної плати в Україні.

Крім того, ФПУ нещодавно напрацьовано законодавчі пропозиції метою яких було вирішення найактуальніших проблем у сфері пенсійного забезпечення, та направлено їх Кабінету Міністрів України, депутатським фракціям, профільним Комітетам Верховної Ради України для врахування їх при підготовці змін до чинного законодавства.

 

 

Управління з питань соціального страхування

та пенсійного забезпечення апарату ФПУ

 

        - 10 лютого 2015 року кочегара, якого було прийнято на період опалювального сезону (до 15 квітня 2015 року), мобілізовано. До якого часу зберігається середній заробіток за таким працівником? Чи має право роботодавець звільняти кочегара по закінченню опалювального сезону, 15 квітня 2015 року?

 

 

Відділ освіти Новоукраїнської районної державної адміністрації Кіровоградської області просить Вас дати роз’яснення:

 

 

Відповідь:

 

- Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 23 та частини 3 статті 119 Кодексу законів про працю України за тимчасовим працівником, призваними на військову службу під час мобілізації місце роботи (посада) та середній заробіток зберігаються лише на період робіт, визначених у трудовому договорі з такими працівником.

 

 

 

Департамент правового захисту апарату ФПУ

 

 

- Я вже 20 років безсмінно працюю освобожденним головою профкому. Весь час боремось з адміністрацією. За радянських часів хоч були обществениє фонди на підприємстві, а зараз власник самостійно розподіляє усі прибутки.

Як у цій ситуації боротись за соціальну справедливість? Щоб ви порадили робити на рівні профкому профспілки?

Петро Денисенко,

м. Томаківка

 

Відповідь:

 

- На Ваш запит до ФПУ повідомляємо, що питання захисту трудових та соціально-економічних прав працюючих на підприємстві мають бути закладені у Колективному договорі між адміністрацією підприємства та профспілковою організацією.

 

Радимо уважніше ознайомитись і керуватись у своїй діяльності
Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», зокрема, статтями 25, 33, 38 (п. 3).

  

 Департамент розвитку

профспілкового руху

 

 

- У пункті 14 розділу 111 «Прикінцевих положень» Закону України від 28 грудня 2014 року № 76 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» зазначено, що порядок проведення індексації зарплати, грошового забезпечення, пенсійних і соціальних виплат має затвердити Кабінет Міністрів за результатами першого півріччя 2015 року.

 

У частині 9 «Прикінцевих положень» Закону України про Державний бюджет на 2015 рік, згідно з якою норми Закону про індексацію у 2015 році слід застосовувати в порядку та розмірах, установлених Кабінетом Міністрів, у межах фінансових ресурсів.

 

На сьогодні Кабінетом Міністрів України не видано жодних нормативних документів щодо цього.

 

Просимо на прикладі надати роз’яснення щодо врегулювання питання нарахування індексації грошових доходів.

 

 

 

Питання: - Яким чином нарахувати надбавку за престижність праці педагогічним працівникам та індексацію, щоб не вийти за межі фонду оплати праці за січень 2015 року і яка виплата являється першочерговою?

 

Варіант № 1. Зменшити надбавку за престижність праці педагогічних працівників, яка відповідно до Постанови Кабінету Міністрів від 25 березня 2014 року № 88 виплачується в «граничному розмірі» в межах фонду заробітної плати, а індексацію виплатити в повному обсязі.

 

Варіант № 2. Зменшити розмір індексації грошових доходів населення, або взагалі її не нараховувати, так як вона виплачується в межах фінансових ресурсів всіх бюджетів, а надбавку за престижність праці педагогічних працівників виплатити в повному обсязі.

 

Який варіант правомірно використовувати на сьогоднішній день?

  

Головний спеціаліст відділу освіти

 

районної державної адміністрації В. ГОРБАТЕНКО

 

 

Відповідь: Шановна колего, дякуємо за запитання!

 

Як ви вірно зазначили, станом на сьогодні Кабінетом Міністрів України нормативно-правових актів які б регулювали новий порядок проведення індексації зарплати, грошового забезпечення, пенсійних і соціальних виплат Кабмін, ще не затвердив. 

 

В рамках соціального діалогу, на погодження до СПО об’єднань профспілок проекти нормативно-правових актів з цих питань не надходили.

 

Слід зазначити, що постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку проведення індексації грошових доходів населення» від  17.07.2003 № 1078 чинності не втратила.

 

З метою отримання офіційного роз’яснення та прискорення врегулювання цього питання Федерація профспілок України направила Ваш запит до Мінсоцполітики. Про отриману відповідь Вас буде проінформовано додатково.

 

 Департамент бюджетної політики та соціального захисту

 

 * * *

В рамках зазначеної Інтернет-конференції Ви можете задати питання фахівцям апарату ФПУ за напрямками роботи, а також поділитись власним досвідом вирішення проблемних питань, які можуть цікавити профспілковий актив.

Також пропонуємо Вам висловитись з наступних питань:

 

1. Стратегія сталого розвитку «Україна – 2020», схвалена Указом Президента України від 12.01.2015 №5 передбачає впровадження показника добробуту громадян, який має бути розроблений Адміністрацією Президента України разом із Світовим банком.

- Як Ви вважаєте, які саме індикатори має включати в себе цей показник?

 

2. На сайті ФПУ, в розділі «На обговоренні в СПО» розміщено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Стратегії подолання бідності» (далі – Стратегія), розроблений Міністерством соціальної політики України в рамках реалізації Плану заходів з імплементації Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, на 2014-2017 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 вересня 2014 року № 847 - р.

- Як Ви вважаєте, чи достатньою мірою заходи, передбачені в проекті Стратегії, забезпечують соціальну справедливість та подолання бідності в Україні?

 

3. 20 лютого 2015 року Федерація Профспілок України спільно з Програмою розвитку ООН в Україні та Регіональним Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Білорусії проводять Всеукраїнський Форум «Нові виклики та можливості соціального розвитку України в рамках асоціації з Європейським Союзом», який присвячено Всесвітньому дню соціальної справедливості. До цієї ініціативи приєднались міжнародні організації, наукові установи, громадські організації та представники засобів масової інформації.

Рекомендації Форуму стануть у нагоді в процесі прийняття рішень у соціальній сфері, оскільки учасники Форуму мають затвердити резолюцію за результатами обговорення стану справ в Україні з позиції забезпечення соціальної справедливості (проект Резолюції додається).

Пропонуємо усім бажаючим розглянути проект Рекомендацій та до 24 лютого ц.р. надати зауваження та пропозиції до нього на e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. .

 

 Дякуємо за ваші запитання!

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту апарату ФПУ