dengi

 

Зростання цін в умовах замороження основних державних соціальних стандартів та гарантій – мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму, мінімальної пенсії за віком, базового тарифного розряду ЄТС, а також посилення податкового тиску на доходи та масової заборгованості з виплати заробітної плати призвело до катастрофічного падіння рівня життя більшості громадян країни.

Особливо впливає зростання цін і тарифів на життєвий рівень  працівників бюджетної сфери. у т.ч. державних службовців. Середньомісячна заробітна плата працівників бюджетної сфери є найнижчою по економіці, адже базовий тарифний розряд ЄТС на 30% менший за мінімальну заробітну плату, а посадові оклади державних службовців нижчої, середньої ланки та працівників закладів соціального захисту – на рівні мінімальної заробітної плати, як за просту, некваліфіковану працю.

Зазначені питання та визначення подальшої тактики дій профспілок підіймалися на засіданні Президії ФПУ 2 квітня 2015 року під час обговорення проекту Постанови Президії ФПУ «Про дії Федерації профспілок України в умовах багатократного стрімкого підвищення цін і тарифів та катастрофічного падіння рівня життя населення».

 

Департамент бюджетної політики та соціального захисту