1315415854 485

 

19 травня 2015 року в приміщенні Мінінфраструктури під головуванням заступника Міністра М.П. Снітко за участі представників Мінінфраструктури, Укрзалізниці та профспілок відбулася нарада з обговорення зміни тарифів на перевезення пасажирів залізничним транспортом у внутрішньому сполученні.

 

Від профспілкової сторони у заході взяли участь представник ЦК Профспілки працівників НАН України А.П. Пітель та представник департаменту бюджетної політики та соціального захисту апарату ФПУ     О.М. Александрова.  

Інформаційно-аналітичний матеріал був наданий безпосередньо під час наради, що не дало можливості для попереднього ознайомлення та проведення аналізу.

Нагадаємо, що у березні ц.р. Мінінфраструктури надсилало на погодження до СПО об’єднань профспілок проект наказу Міністерства інфраструктури України «Про затвердження Тарифів на перевезення пасажирів, багажу і вантажобагажу залізничним транспортом у внутрішньому сполученні» (щодо підвищення на 21% тарифів на перевезення пасажирів у внутрішньому сполученні у всіх категоріях вагонів, окрім вагонів 1 класу поїздів Інтерсіті+).

За результатами проведеного опитування, СПО об’єднань профспілок не дало згоду на погодження вказаного проекту наказу.

Під час наради 19 травня ц.р. представники Мінінфраструктури та Укрзалізниці наголосили, що підставою для підвищення тарифів є збитковість пасажирських перевезень на залізниці, необхідність ремонту пасажирських вагонів через їх зношеність (відсоток зносу у 2015 р. становить 86,5%), значне зростання закупівельної вартості дизельного палива, електроенергії та матеріалів, неповна компенсація державою вартості перевезень пільгових категорій населення,тощо.

В свою чергу, Профспілкова сторона зазначила, що з розумінням відноситься до проблем галузі, однак рішуче виступила проти підвищення тарифів на перевезення пасажирів залізничним транспортом в умовах нинішньої соціально-економічної кризи в Україні. Адже зростання тарифів відбувається за тотального збільшення цін на всі товари, послуги, енергоносії при одночасному замороженні основних державних соціальних стандартів та гарантій – мінімальної заробітної плати, пенсії, прожиткового мінімуму, та зростанні безробіття.

Принагідно профспілки поінформували присутніх, що Президією ФПУ визнано неприпустимими і антисоціальними дії Уряду щодо підвищення цін і тарифів в умовах «замороження» розмірів основних державних соціальних стандартів і гарантій, значного обмеження соціальних прав громадян, гарантованих Конституцією України, падіння реальної заробітної плати, скорочення робочих місць, та прийнято рішення щодо проведення довготривалої консолідованої галузево-регіональної акції протесту профспілок, яка розпочинається 27 травня ц.р.

Також поінформували, що через відсутність соціального діалогу та невиконання Урядом Вимог профспілок, Спільним представницьким органом об’єднань профспілок були прийняті рішення про вступ в колективний трудовий спір з Кабінетом Міністрів України та Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні.

За результатами зустрічі Мінінфраструктури України буде підготовлено протокол засідання та надіслано профспілковій стороні.

 

 

                                                        Департамент бюджетної політики

                                                        та соціального захисту