ЗАР

В рамках СПО об’єднань профспілок опрацьовано наданий Міністерством соціальної політики України проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном» та на підставі зібраних від суб’єктів СПО пропозицій та зауважень сформовано відповідь.

СПО об’єднань профспілок не погодив проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном» як такий, що потребує доопрацювання (лист додається).

Профспілки підкреслюють, що норми Ліцензійних умов мають бути підпорядковані встановленим Законом України «Про ліцензування видів господарської діяльності» принципам, насамперед принципу пріоритетності захисту прав, законних інтересів, життя і здоров’я людини, а також враховувати конституційний принцип верховенства права, відповідно до якого людина, її права визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

Враховуючи євроінтеграційний курс України, Мінсоцполітики запропоновано доопрацювати проект Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном з урахуванням положень та вимог Конвенції МОП № 97 про працівників-мігрантів та додатків до неї; Конвенції МОП № 181 про приватні агентства зайнятості; Конвенції про працю в морському судноплавстві 2006 року (MLC-2006); Рекомендації МОП № 86 щодо працівників-мігрантів та додатку до неї; Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» тощо.

Просимо взяти до відома.

Департамент захисту соціально-економічних прав