ПУТ

 

Федерації профспілок України з засобів масової інформації, стала відома позиція Державної фіскальної служби України (далі — ДФС) щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) профспілковими організаціями.

ДФС листом № 12748/6/99-99-22-07-03-15 від 18.06.2015р. зазначає, що відповідно до ст. 2 Закону України від 06.07.1995р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) розрахункова операція це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки — оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги) — оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Відповідно до зазначеного ДФС зроблено висновок, що у разі реалізації профспілковою організацією путівок, РРО необхідно використовувати на загальних підставах відповідно до вимог чинного законодавства.

Так правові засади застосування РРО визначено Законом № 265, дія якого поширюється на усіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Оскільки профспілкові організації є неприбутковими організаціями та у своїй діяльності, керуючись Законом України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та Статутом профспілкової організації, не здійснюють реалізацію путівок, а з метою оздоровлення, путівки видаються працівникам та членам їх сімей на лікування, відпочинок та до дитячих оздоровчих таборів як безкоштовно, так і з частковою оплатою. Частина оплати за путівку вноситься у касу підприємства та має цільове призначення, безпосередньо на статутну діяльність, а не є розрахунковою операцією, пов’язаною з прийманням від покупця готівкових коштів за товар (послугу).

Таким чином, з метою упередження можливих непорозумінь між органами ДФС та профспілковими організаціями, Федерація профспілок України звернулась до Державної фіскальної служби України з проханням надати роз’яснення щодо застосування РРО профспілковими організаціями при видачі путівок на оздоровлення, при їх частковій оплаті, що передбачено Статутом профспілкової організації.

 

 

 

Департамент захисту соціально-економічних

прав апарату ФПУ