qdIUdbRkbBw 

 

28 липня ц.р. у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці про основні цілі та норми соціальної політики № 117 (реєстр. № 0055).

 

Суб’єктом права законодавчої ініціативи є Президент України Порошенко П.О.

Відповідно до інформації, розміщеної на сайті Верховної Ради України, 30.07.2015 законопроект передано на розгляд Комітету Верховної Ради України у закордонних справах.

Слід наголосити, що зазначене є результатом активного соціального діалогу профспілок з Урядом та відповідними центральними органами виконавчої владиривалий час профспілки домагаються від Уряду ратифікації Конвенції МОП № 117 про основні цілі та норми соціальної політики та забезпечення врахування її норм при підготовці, узгодженого із сторонами соціального діалогу, законопроекту щодо запровадження нового механізму формування прожиткового мінімуму і внесення його на розгляд Кабінету Міністрів України).

Законопроект розроблено на виконання чинної Генеральної угоди (зокрема, пунктів 4.21 розділу IV та 6.1 розділу VI), розпорядження Кабінету Міністрів України від 30 березня 2011 року № 261-р «Про затвердження плану заходів щодо реалізації положень Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010-2012 роки», а також з метою реалізації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Головним суб’єктом виконання в Україні Конвенції МОП № 117 про основні цілі та норми соціальної політики є Міністерство соціальної політики України.

Відповідно до статей 1, 2 розділу I зазначеної Конвенції вся політика повинна, передусім, спрямовуватися на досягнення добробуту й розвитку населення, а також на заохочення його прагнення до соціального прогресу; вся політика більш загального застосування визначається з належним урахуванням її впливу на добробут населення.

Статтею 2 розділу II Конвенції визначено, що підвищення рівня життя розглядається як основна мета при плануванні економічного розвитку (повний текст Конвенції МОП № 117 додається).

Реалізація проекту акта передбачає набрання чинності для України Конвенції Міжнародної організації праці № 117 про основні цілі та норми соціальної політики, що сприятиме прогресу в таких сферах, як: охорона здоров’я, житлове будівництво, забезпечення продовольством, освіта, піклування про добробут дітей, становище жінок, умови праці, винагорода найманих робітників і незалежних виробників, захист трудових мігрантів, соціальне забезпечення, стандарти громадських служб і виробництво взагалі.

Відповідно до довідки про погодження проекту Закону України «Про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці про основні цілі та норми соціальної політики № 117», розміщеної на сайті Верховної Ради України, та пояснювальної записки, законопроект погоджено без зауважень з: Мінагромпромом; МВС; Мінекономрозвитку; МЗС; Міносвіти; МОЗ; Мінрегіонбудом; Мінсоцполітики; Мінфіном; Мін’юстом; ДМС; Держпраці; Держземагенством; Пенсійним фондом України; СПО об’єднань профспілок; СПО об’єднань роботодавців.

Принагідно зазначаємо, що на сьогодні Міжнародною організацією праці розпочато роботу щодо підтримки Уряду та соціальних партнерів щодо ратифікації Конвенції МОП №102 та Європейського кодексу соціального забезпечення.

30 червня-01 липня ц.р. МОП спільно з Мінсоцполітики України проведено тристоронній семінар щодо ратифікації Конвенції МОП №102 та Європейського кодексу соціального забезпечення, у якому взяли участь представники профспілок.

Крім того, 21-22 липня ц.р. представники ФПУ взяли участь у тристоронньому семінарі, організованому МОП спільно з Мінсоцполітики, з обговорення питання щодо затвердження результатів правового аналізу відповідності соціального забезпечення України Конвенції МОП №102 про мінімальні норми соціального забезпечення (повний текст Конвенції МОП № 102 додається).

.

Департамент захисту соціально-економічних прав