dsc 8901 1

 

Зростання зарплатних боргів відбувається сьогодні на фоні замороження мінімальної заробітної плати, стрімкого підвищення цін, комунальних тарифів та девальвації гривні, що призводить до катастрофічного зниження рівня життя українського працівника.

 

З метою захисту конституційних прав українських працівників на достатній рівень життя та своєчасне отримання заробітної плати СПО об’єднань профспілок вступив у колективний трудовий спір з Кабінетом Міністрів України з висуненням вимог, однією з яких є повне повернення заборгованості з виплати заробітної плати та компенсацій працівникам за несвоєчасну оплату їх праці.

Крім того, СПО об’єднань профспілок вступив у колективний трудовий спір із СПО сторони роботодавців на національному рівні з однією вимогою – погасити заборгованість з виплати заробітної плати в повному обсязі на підприємствах, що перебувають у сфері впливу СПО сторони роботодавців на національному рівні.

            Незважаючи на прийняті рішення Примирною комісією та Трудовим арбітражем щодо задоволення зазначеної вимоги конституційне право українських працівників на своєчасне отримання заробітної плати залишається не відновленим. Навпаки, обсяг зарплатних боргів за офіційними даними Держстату та оперативною інформацією профспілкових організацій невблаганно зростає, у тому числі на державних та комунальних підприємствах.

З метою повернення українським працівникам заборгованої заробітної плати, СПО об’єднань профспілок звернувся до Міністра соціальної політики України Розенка П.В. з вимогою забезпечити виконання рішень Трудового арбітражу та Примірної комісії щодо погашення існуючих та недопущення утворення нових зарплатних боргів (лист додається).

 

 

Департамент захисту соціально-економічних прав