solnechnye-batarei

 

23 листопада 2015 року в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, були проведені громадські слухання щодо обговорення проекту Постанови Кабінету Міністрів України «Зміни до Правил користування електричною енергією для населення».

У громадських слуханнях взяли участь представники Громадської ради при НКРЕКП, Федерації профспілок України та інших інститутів громадянського суспільства, а також представники енергопостачальних компаній.

16 липня 2015 року прийнято Закон України «Про внесення Змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії».

Зазначеним Законом України у статтю 15 Закону України «Про електроенергетику» вносяться зміни спрямовані на стимулювання приватних домогосподарств до запровадження енергоефективних технологій виробництва електричної енергії не лише з енергії сонячного випромінювання, а й енергії вітру, і відповідно надається право побутовим споживачам:

- встановлювати у своїх приватних домогосподарствах генеруючі установки, величина встановленої потужності яких не перевищує 30 кВт, але не більше потужності, дозволеної до споживання за договором про користування електричною енергією;

- продавати вироблену генеруючими установками приватних домогосподарств електричну енергію за "зеленим" тарифом в обсязі, що перевищує місячне споживання електроенергії такими приватними домогосподарствами.

Задля реалізації цього НКРЕКП був розроблений проект змін до Правил користування електричною енергією для населення, для обговорення якого була запрошена громадськість.

Член Громадської ради при НКРЕКП Котко В.Г., президент Всеукраїнської громадської організації «Енергетична асоціація України» привернув увагу громадськості, що на сьогодні в рахунках по сплаті за електроенергію, що надсилаються населенню енергопостачальними компаніями часто мають місце борги, при тому, що споживачі сумлінно сплачують за ці послуги і запропонував врегулювати це питання.

За роз’ясненнями представників цих компаній, згідно з правилами користування електричною енергією для населення споживач повинен зазначати дату зняття показання лічильника і строки сплати. Споживачі випускають з виду необхідність зняття показань лічильника саме першого числа кожного місяця. Внаслідок цього виникають невідповідність звірки з контролером, помилки в рахунках і, як факт, з'являється борг.

До проблемних питань, крім порядку проведення розрахунків споживачів за продану-куплену електричну енергію (у разі встановлення в приватному домогосподарстві багатофункціонального засобу обліку та/або генеруючої установки) належать:

- процедура укладення договору про користування електричною енергією та додаткової угоди про купівлю-продаж електричної енергії за «зеленим тарифом» до договору про користування електричною енергією (у разі встановлення на об’єкті побутового споживача генеруючої установки);

- порядок встановлення, заміни та експлуатації вузлів обліку (засобів обліку), зокрема, у разі встановлення в приватному домогосподарстві багатофункціонального засобу обліку та/або генеруючої установки;

- процедура переходу побутових споживачів на розрахунки за відповідними тарифами та тарифними коефіцієнтами у разі споживання електроенергії за періодами часу;

- процедури оформлення та розгляду складених представниками енергопостачальників актів про порушення Правил користування електричної енергії.

Представники Комісії повідомили, що всі пропозиції, які надійшли від громадськості будуть розглянуті та, у разі їх доцільності, будуть враховані в проекті постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Правил користування електричною енергією для населення».

 

 

                            Департамент захисту соціально-економічних прав