188888

Після піврічної перерви за наполяганням профспілкової Сторони 5 лютого ц.р. відбулося засідання Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, яке в чергове було проігноровано її головою Міністром соціальної політики П. Розенком.

В умовах падіння реальної зарплати, стрімкого підвищення цін і тарифів урядовці продовжують лише констатувати зростання зарплатних боргів. Так, за 2015 рік сума заборгованості збільшилася на 560,8 млн грн або на 42,5 % та станом на 01.01.2016 складала 1880,8 млн грн. Найбільше зростання відбулося на підприємствах ДК «Укроборонпром» – на 91,8 %.

Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, член Комісії С.М. Кондрюк наголосив на невиконанні Урядом рішень профільного Комітету ВРУ, рекомендацій технічної місії МОП, а також на тому, що результати перевірок Держпраці не призводять до відповідних судових рішень.

Враховуючи зазначене, С.М. Кондрюк вніс ряд пропозицій до протокольного рішення, а саме:

1) забезпечити регулярність проведення засідань Комісії;

2) проаналізувати виконання рішень Комітету ВРУ з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, а також рекомендацій технічної місії МОП;

3) якнайшвидше надати членам Комісії пропозиції щодо комплексних системних заходів із розв’язання проблем заборгованості з виплати зарплати;

4) врегулювати ситуацію стосовно приховування зарплатної заборгованості шляхом внесення законодавчих змін щодо сплати податків та внесків пропорційно виплаченій зарплаті;

5) розглянути на засіданні Комісії підприємства-боржники із заборгованістю понад 3 місяці з подальшим розглядом на засіданні КМУ;

6) Держпраці здійснити перевірки щодо виплати компенсації за затримки виплати зарплати тощо.

Також, інші профспілкові пропозиції були завчасно надіслані Комісії (лист СПО додається).

12654157

Департамент захисту соціально-економічних прав