РАБ

 

 

З метою підготовки консолідованої профспілкової позиції та підготовки аргументації щодо необхідності підвищення мінімальної зарплати 8 лютого ц.р. відбулося засідання робочої Комісії представників профспілкової Сторони.

Наразі, всупереч міжнародному та національному правовому регулюванню, українська мінімальна заробітна плата у розмірі 1378 грн. не гарантує працівнику порятунку від бідності. Вона не забезпечує основних потреб людини праці та членів його сім’ї. Її недостатньо навіть для фізичного виживання самого працівника.

За критеріями ЄС, мінімальна заробітна плата має щонайменше вдвічі перевищувати величину прожиткового мінімуму, а середня заробітна плата – в півтора-два рази бути більшою за мінімальну.

 

Обговоривши можливі підходи щодо визначення розміру мінімальної заробітної плати на 2017–2019 роки, робоча Комісія пропонуватиме поетапно визначати розмір мінімальної заробітної плати на 3 роки на рівні:

- з 01.01.2017 року – фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням інфляції, податків, обов’язкових зборів та внесків;

- з 01.01.2018 року – з урахуванням основних потреб сімей працівників, такі як продукти харчування, одяг, витрати на медичне обслуговування та освіту;

- з 01.01.2019 року – з урахуванням витрат працівника на забезпечення житлом (розрахунки додаються).

 

Профспілки переконані, що підвищення мінімальної зарплати – це вкрай необхідний крок на шляху наближення рівня оплати праці українського працівника до європейських засад.

 

У разі необхідності отримання більш детальної інформації, можна направити запит на електронну адресу zhivolup@fpsu.org.ua або makogonyuk@fpsu.org.ua .

 

Департамент захисту соціально-економічних прав

 

 

РАБ1

 

 

РАБ3

 

РАБ2