999

 

 

Упродовж січня 2017 року в результаті заходів, здійснених Національною службою посередництва і примирення (далі – НСПП) під час сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)) та запобігання їх виникненню, погашено заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 236 млн. 938,1 тис. грн. або 53,8% від загальної суми боргу (440 млн. 594,5 тис. грн.).

За цей період Службою проведено 161 примирну процедуру, що були спрямовані на сприяння вирішенню КТС(К) та запобігання їх виникненню, зокрема 119 узгоджувальні зустрічі, 33 засідання трудових арбітражів та засідань примирних комісій.

Упродовж січня 2017 року НСПП сприяла вирішенню 94 КТС(К) (3 – на національному, 3 – на галузевому, 4 – на територіальному, 84 – на виробничому рівнях), участь в яких брали понад 1,4 млн. працівників 6696 суб'єктів господарювання.

Упродовж січня 2017 року Службою зареєстровано 14 вимог у 13 спорах на виробничому рівні.

За сприяння НСПП упродовж січня п. р. вирішено та знято з реєстрації 5 спорів на виробничому рівні та 5 вимог.

За сприяння НСПП знято з обліку 24 випадки (2 – на територіальному, 22 – на виробничому рівнях) та усунено 30 чинників на 101 підприємстві.

Завдяки превентивним заходам НСПП лише 14 випадків (7,4% від загальної кількості) стали предметом виникнення КТС(К).

За результатами проведеної роботи взято на облік стану СТВ 22 підприємства з метою здійснення заходів щодо запобігання виникненню КТС(К); зареєстровано 11 КТС(К); надано 37 консультацій та роз'яснень сторонам соціального діалогу з питань здійснення заходів щодо запобігання виникненню КТС(К) та сприяння їх своєчасному вирішенню.

Так, у січні 2017 року наймані працівники провели 4 акції соціального протесту, у яких ними було висунуто вимоги відповідно до положень статті 2 Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".

За результатами проведеної роботи визнано репрезентативними:

– на галузевому рівні – 2 всеукраїнські галузеві профспілки та об'єднання організацій роботодавців;

– на територіальному рівні27 обласних організацій профспілок та обласна організація роботодавців.

 

Управління соціального діалогу

та колективно-договірного регулювання