Проблеми трудових мігрантів та перспективи їх повернення до України

zemlyanska

Відсутність достатньої кількості сучасних робочих місць, низька купівельна спроможність та падіння рівня життя працюючого населення генерують зростання міграційного відпливу працюючого населення.

Протягом останніх років трудова міграція за кордон набула в Україні масового поширення. З одного боку, вона є результатом скорочення кількості робочих місць та поглиблення соціально-економічних негараздів перехідного періоду, формою самоорганізації громадян та пошуку ними шляхів виживання, а з іншого – помітним чинником впливу на соціально-економічну ситуацію в країні, рівень бідності та розшарування населення.

Саме тому питання створення умов для повернення трудових мігрантів є надзвичайно актуальним для України, і це стало основною темою для обговорення під час засідання круглого столу «Роль трудових мігрантів в економічному розвитку України та умови їхньої реінтеграції».

Захід відбувся 14 березня під егідою Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування в агенції Укрінформ за участі голови Всеукраїнської профспілки виробничників і підприємців Наталії Землянської  та представників Федерації профспілок України та Міністерства закордонних справ.

Як зазначили учасники заходу, в Україні зберігається ставлення до трудових мігрантів, як до людей, які виїхали кудись і про них можна забути. Більш того, їм часто дорікають в зраді батьківщини, а також у тому, що вони залишили сім'ї, дітей, рідні місця і вирушили на заробітки. Особливої уваги потребує той факт, що кількість від'їжджаючих на роботу за кордон людей суттєво збільшується щороку. Наприклад, з 2010 по 2016 роки зростання виданих запрошень на роботу у Польщі склало 650%: 1-е півріччя 2016 року – 635 тис запрошень, тобто за весь рік ми можемо стверджувати, що буде близько 1270 тис. Для прикладу – у 2010 році було видано всього 180 тис. запрошень. За результатами дослідження Міжнародної організації з міграції, закордонні заощадження за 2014 рік українських трудових мігрантів становлять 4 мільярди доларів США. Понад 60% українців, які працюють за кордоном, хотіли б повернутися додому і вкласти свої гроші у розвиток рідної країни.

Кількість українців, які бажають поїхати на заробітки до Росії, зменшилася у чотири рази та становить 6%.

Про це заявив керівник соціологічної групи "Рейтинг" Олексій Антипович: “Майже три чверті з тих, хто були за кордоном протягом останніх п’яти років, хотіли б поїхати знову на заробітки. Не зупиняють людей ні проблеми, з якими вони стикаються, ні,  можливо, менші заробітки. Але змінюється вектор, куди б хотіли їхати: якщо в Росії працювали близько чверті опитаних нами респондентів, то зараз в Росію готові їхати лише 6%. Тобто, падіння у понад 4 рази. Натомість, люди б хотіли працювати у Німеччині та Польщі, інших країнах ЄС”.

Згідно з даними групи “Рейтинг”, до цього часу 36% опитаних виїжджали на роботу у Польщу, на другому місці Росія (25%), по 5% працювали у Чехії та Німеччині, 3% – в Італії, решта – в інших країнах, переважно, Західної Європи. Майже 30% респондентів відмовились відповідати на це запитання. “Близько третини, точніше 29% не сказали, куди ж вони їздять на заробітки. Люди бояться цієї теми. Можливо якихось державних органів, які могли б цю тему моніторити”, – зазначив Антипович.

Майже кожен другий трудовий мігрант займається або будівництвом, або ремонтом. Близько 23% працюють на сільськогосподарських роботах, ще 10% на роботах по дому, по 3% мали досвід роботи в IT, догляді за дітьми, ресторанному бізнесі (кухарі, офіціанти, прибирання).

Згідно з опитуванням, третина українців працювали за кордоном офіційно, дві третини — не офіційно.  При цьому, кожен п’ятий стикався з фактами шахрайства при оформленні офіційних документів для працевлаштування за кордоном, ще третина – з фактами невідповідності умов, вказаних при працевлаштуванні, і тих умов, які були при приїзді на місце праці.

І це величезна проблема – українці є незахищені у сфері працевлаштування за кордоном.

«Проблема трудової міграції набула такої сили, що наразі профспілками обговорюються можливості забезпечення захисту українців, які працюють за кордоном та збереження їх членства у професійних спілках. Зокрема, ми вважаємо, що сьогодні назріла потреба створення єдиного центру підтримки трудових мігрантів», – наголосила Наталія Землянська, голова Всеукраїнської профспілки виробничників та підприємців.

Учасники заходу дійшли згоди, що необхідно привертати увагу суспільства до цієї гострої проблеми, а представники профспілок додатково зауважили, що єдиним способом заохочення трудових мігрантів до повернення на батьківщину є подолання системних кризових явищ в економічному та суспільному житті нашої держави, які й стають основною причиною трудової міграції. Уряд, бізнес та інститути громадянського суспільства мають спільно працювати над тим, щоб забезпечити в Україні європейський рівень життя, гідні заробітні плати, достатню кількість сучасних та безпечних робочих місць, прості та чесні умови ведення бізнесу.

Департамент захисту соціально-економічних прав

viber image